Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
28 september 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag een foto uit 1953 van de Berg en Dalseweg.
Op de Berg en Dalseweg 81 bestond vanaf 1900 een school voor jongens onder de paterjezuïeten. In 1925 stichtten de Ursulinen van de Romeinse Unie in Nijmegen het rooms-katholieke gymnasium voor meisjes Mater Dei. De ursulinen begonnen in 1925 met achttien leerlingen en negen docenten in een herenhuis aan de Batavierenweg, het woonhuis van de zusters. Uitbreiding bleek spoedig noodzakelijk. Niet ver van het Canisius College aan de Berg en Dalseweg 207 lieten de ursulinen een nieuwe school bouwen. Op 20 november 1930 werd het gebouw, een ontwerp van de architecten J. en F. Franssen, ingewijd door de bisschop van Den Bosch. De school telde inmiddels 75 leerlingen. De eerste vrouwelijke minister Marga Klompé is, evenals politica Karla Peijs, leerling van het Mater Dei geweest.
Mammoetwet
De invoering van het Mammoetwet in 1963 maakte een eind aan het gescheiden onderwijs tussen jongens en meisjes. Het internaat Mater Dei verdwijnt in 1965 en wordt opgevolgd door het Canisius College. Tot het afgelopen schooljaar waren 1400 leerlingen aan de school verbonden. In de komende twee jaar zal de school een grote verbouwing ondergaan waarbij de buitenkant aan de Berg en Dalseweg haar karakteristieke uiterlijk zal behouden.

Tekst: Willem Spang
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen
 

Dit bericht delen:

Advertenties