Rechtswinkel Nijmegen-Oost: Knallend het nieuwe jaar in of toch niet?

Tekst: Rechtswinkel Nijmegen-Oost, Koen Jolink
27 januari 2025

Het is oudjaarsavond, de straten van Nijmegen zijn gevuld met mensen die het nieuwe jaar feestelijk willen inluiden. Na een bezoek aan een vuurwerkwinkel heb je je favoriete vuurwerkpot uitgekozen en besluit je alvast de lucht te kleuren met een knal. Terwijl je geniet van het vuurwerk, verschijnt er een politieagent die je een boete van 250 euro uitschrijft. Verbaasd vraag je je af hoe dit kan: in Nijmegen mag je vuurwerk kopen, maar waarom mag je het dan niet afsteken?

Hoe werken deze regels precies, wat is het doel ervan en wat mag je wel en niet doen tijdens de jaarwisseling? In dit artikel leggen we je de regels en het doel van de regels uit om zo bij de volgende jaarwisseling verrassingen te voorkomen.

De Plaatselijke regels van de gemeente Nijmegen
De Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is een verzameling regels die door de gemeente Nijmegen is opgesteld om de openbare orde, veiligheid en leefbaarheid te waarborgen. Deze regels gaan soms verder dan de landelijke richtlijnen. Hoewel het landelijk toegestaan is om tussen 18:00 uur op 31 december en 2:00 op 1 januari vuurwerk af te steken, heeft Nijmegen een algeheel vuurwerkverbod ingesteld. Op dit verbod is een uitzondering voor kindervuurwerk (categorie F1) van toepassing. Dit F1 vuurwerk, zoals sterretjes en knalerwten staat ook wel bekend als fopvuurwerk en is veilig genoeg om het hele jaar te gebruiken. Hierdoor valt het dus ook niet onder het vuurwerkverbod.

Het doel van de APV is om schade aan eigendommen van de gemeente, inzet van hulpdiensten en de impact op het milieu en dierenwelzijn te beperken. Bovendien wil de gemeente hiermee de veiligheid op straat vergroten tijdens Oud en Nieuw. Hoewel deze problemen in het hele land spelen, heeft Nijmegen ervoor gekozen een vuurwerkverbod in te stellen om de lokale overlast en risico’s te beperken.      

Hoe werkt de APV in de praktijk?
Volgens de APV is het toegestaan om vuurwerk te verkopen, mits de verkoper een vergunning heeft. Ook verbiedt de APV de koop van vuurwerk niet. Hoewel vuurwerk op bepaalde momenten landelijk is toegestaan, is het afsteken ervan binnen de gemeentegrenzen van Nijmegen strafbaar op grond van de APV, waardoor er een sterk contrast ontstaat tussen de nationale en lokale regelgeving. Hierdoor is het ongeacht het tijdstip, zelfs op oudejaarsavond, het niet toegestaan om vuurwerk af te steken.

Handhaving
Wanneer je wordt betrapt op het afsteken van vuurwerk uit de verboden categorieën, dus elk type vuurwerk boven het kindervuurwerk uit de categorie F1, riskeer je een boete van minimaal 250 euro. Ondanks dit verbod zal de gemeente niet streng optreden en een groot deel van de activiteiten rondom vuurwerk gedogen. Zo werden er in 2023 maar vijf boetes rondom vuurwerk uitgeschreven en stopte de handhavers met controleren vanaf 23:00 uur. Burgemeester Bruls heeft onlangs dan ook gezegd dat de politie voornamelijk op zal treden tegen de hevigste gevallen. Hierdoor kiest de politie er in veel gevallen voor om het afsteken van vuurwerk te gedogen en niet actief op te treden. Dit besluit wordt genomen om de beschikbare politiecapaciteit zo efficiënt mogelijk in te zetten. Volgens burgemeester Bruls is het al een grote stap vooruit als het vuurwerkverbod ertoe leidt dat het afsteken van vuurwerk afneemt.

Conclusie
Het vuurwerkverbod in Nijmegen onderstreept het belang van veiligheid en leefbaarheid tijdens de feestdagen. De APV maakt het mogelijk voor de gemeente Nijmegen om lokaal strengere regels in te voeren dan het landelijke beleid. Hierdoor ontstaat soms verwarring, zeker omdat het kopen van vuurwerk nog steeds toegestaan is, maar het dus niet mogelijk is om het af te steken in de gemeente Nijmegen.

Wil je boetes en ongemakken voorkomen? Zorg er dan voor dat je op de hoogte bent van de regels in jouw gemeente. In Nijmegen betekent dit dat alleen kindervuurwerk mag worden afgestoken. Geniet je liever van vuurwerk? Bezoek dan een georganiseerde show of ga naar een gemeente waar het wel is toegestaan.

---------------------------

Rechtswinkel Nijmegen-Oost is te bezoeken aan de Daalsehof 2, (maandag en woensdag, wijkcentrum Daalsehof) en op zaterdag in de Ark van Oost (Cipresstraat). De medewerkers ontvangen u graag voor gratis juridisch advies op maat. Omdat elke situatie anders is, spelen persoonlijke omstandigheden een belangrijke rol. De medewerkers van de Rechtswinkel kijken graag met u mee naar uw situatie en mogelijkheden. Heeft u vragen over dit onderwerp of loopt u tegen een ander probleem aan? Wij voorzien u gratis van advies. De Rechtswinkel werkt met vrije inloopspreekuren waardoor u zonder afspraak kunt binnenlopen.

---------------------------
Heeft u zelf een onderwerp dat u graag terugziet in één van onze artikelen? Schroom dan niet om dit te laten weten. Meer lezen over juridische adviezen van rechtswinkel Nijmegen-Oost? Klik hier voor de vorige artikelen. Rechtswinkel Nijmegen-Oost is ook te volgen via FacebookLinkedIn of Instagram.

Voor een goed beeld van de gang van zaken op ons spreekuur, kunt u ook een videoreportage van Nieuws uit Nijmegen over onze Rechtswinkel bekijken:


Dit bericht delen:

Advertenties