Nijmegen is één van de circa 200 gemeenten in Nederland met een meldpunt voor vermeend oneerlijk gebruik van bijstand. Via dit meldpunt kunnen inwoners vermoedens van misbruik melden. Volgens GroenLinks, SP, PvdA en Stadspartij Nijmegen past dit niet bij een sociale en rechtvaardige stad waarin vertrouwen en empathie centraal staan.
“Een meldpunt zoals dit zet mensen tegenover elkaar en ondermijnt de sociale cohesie. In plaats van steun en maatwerk, stimuleert het achterdocht en wantrouwen. Wij willen dat Nijmegen stopt met deze praktijk,” aldus Abdulahi Hussen, raadslid van GroenLinks. In meer dan 140 gemeenten is dit meldpunt afgeschaft, of er nooit geweest.
Meldpunt afschaffen
GroenLinks heeft samen met de SP, PvdA en Stadspartij Nijmegen schriftelijke vragen gesteld aan het college. De partijen willen weten hoe het meldpunt zich verhoudt tot het streven naar meer vertrouwen en sociale rechtvaardigheid. Daarnaast vragen zij of het college bereid is het meldpunt af te schaffen en juist andere middelen te onderzoeken die beter aansluiten bij een menselijk en ondersteunend armoedebeleid.
Vertrouwen
De partijen pleiten voor een sociaal beleid waarin inwoners niet tegen elkaar worden uitgespeeld, maar juist ondersteund worden in moeilijke tijden. “Wij willen dat Nijmegen kiest voor vertrouwen en ondersteuning, in plaats van controle en wantrouwen,” aldus Hussen.