Klimaatverandering geldt misschien wel als het meest tot de verbeelding sprekende kenmerk van het Antropoceen, het huidige geologische tijdperk waarop de mens een onuitwisbare stempel drukt. Als reactie op de dreiging van klimaatverandering kunnen wij ons angstig in een hoekje wegstoppen en ons voorbereiden op het allerergste. Maar we kunnen ook de existentiële koe bij de horens vatten en het Antropoceen recht in de ogen kijken.
"En dat is nu precies wat wij op maandag 3 februari tijdens het eerste Filosofisch Café van 2025 in café Het Haantje gaan doen. Samen met Boris van Meurs (Radboud Universiteit Nijmegen) werpen we onbevreesd een blik op de betekenis van de klimaatroman voor ons begrip van onszelf en de tijd waarin wij nu leven – het Antropoceen. Van Meurs vertelt over de ‘filosofie van literatuur’ en over de politieke functie van verbeelding en de rollen die dystopie, utopie en ideologie hierbij spelen. Vervolgens gaat hij in gesprek met Julée Al-Bayaty de Ridder van de Universiteit van Amsterdam. Tot slot is er – zoals altijd – de mogelijkheid voor het publiek om vragen te stellen."
De spreker van deze avond is Boris van Meurs, docent en onderzoeker Metafysica en filosofische antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij richt zich bij zijn onderzoek naar manieren om het Antropoceen begrijpelijk te maken, onder andere op ‘cli-fi’ (climate fiction), een snelgroeiend genre in de literatuur.
Interviewer/gesprekspartner is Julée Al-Bayaty de Ridder, promovendus aan de Universiteit van Amsterdam.
Kijk, denk en discussieer mee tijdens deze avond van het Filosofisch Café. Maandag 3 februari om 20.00 u in Café 't Haantje (Daalseweg 19) in Nijmegen. De entree is €4,-. Je kunt gewoon komen en hoeft je niet vooraf aan te melden.