Dinsdag 18 februari a.s. is het 80 jaar geleden dat om 05.28 uur op de hoek Biezenstraat – Waterstraat (waar nu het klooster van de zusters Clarissen is gevestigd) een Duitse V1-bom insloeg. Hierbij kwamen vier burgers om het leven en raakten vele anderen gewond. In de wijde omtrek was deze ontzaglijke klap te horen en alleen al in de Biezenstraat en Waterstraat werden 26 woningen geheel of gedeeltelijke verwoest en daarmee onbewoonbaar. Zeker 60 mensen raakten dakloos en moesten gaan inwonen bij familie in de omgeving of werden elders opgevangen, zoals in Sancta Maria in de wijk Hees.
Deze gebeurtenis heeft grote impact gehad op de wijk, waar de bewoners in de oorlog gewend waren geraakt aan overkomende V1's, bombardementen en granaatinslagen van de Duitsers vanuit de Betuwe. Bij luchtalarm vluchtten de inwoners de schuilkelders in, die ze soms zelf in hun tuin hadden gemaakt. Na de oorlog hebben de inwoners van het Waterkwartier een gedenkteken geplaatst in de tuin van het huidige Clarissenklooster. Toen er nieuwbouw kwam is dit herdenkingsteken verwijderd. In 2010 is, op initiatief van de in 2013 overleden oud-inwoner Anton Ruijters, een plaquette gerealiseerd ter herinnering aan de slachtoffers. Ieder jaar vindt hier een herdenking plaats én 1x per vijf jaar een grote, officiële herdenking.
Archieffoto door Ger Nijenhuyzen.
Op 18 februari a.s. worden met oud- en huidige wijkbewoners, leerlingen van Kindcentrum Aquamarijn, andere belangstellenden en diverse organisaties de slachtoffers van deze ramp herdacht. De herdenking begint stipt om 10.00 uur en eindigt rond 11.20 uur bij klooster-gemeenschap “De Bron” aan de zijde van de Biezenstraat, waar de plaquette is geplaatst. Aansluitend is er gelegenheid om met (oud-)wijkbewoners en familie na te praten in wijkcentrum Biezantijn aan de Waterstraat (schuin tegenover het klooster).
Het programma van de bijeenkomst ziet er globaal als volgt uit:
10.00 uur Welkom
Openingswoord door de heer Bruls, burgemeester van Nijmegen
Bijdrage door Joost Rosendaal, historicus
Nagedachtenis namens overlevende oud-wijkbewoner
Herdenken door leerlingen groep 8 Aquamarijn. Kindcentrum Aquamarijn heeft de plaquette geadopteerd
Ere-signaal gevolgd door 2 minuten stilte en bloemlegging
11.20 uur Dankwoord en afsluiting én tot 12.30 uur met koffie/thee napraten in de Biezantijn
Het programma wordt muzikaal opgeluisterd door het koor Joachim en Anna.
Zoals in het programma wordt vermeld, kunnen ná de 2 minuten stilte bloemen worden gelegd bij de plaquette in de tuin van Klooster “De Bron”. Bij zeer slecht weer zal het buitenprogramma worden ingekort en vinden de toespraken in de Biezantijn plaats.
De herdenking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het activiteitenfonds van de gemeente Nijmegen.
Archieffoto door Ger Nijenhuyzen.