[column] LS 'Nijmeegse Cultuurtempel verandert in Batcave'

Tekst: Carolus
16 april 2025

De verbouw van de Stadsschouwburg levert vertraging op en valt weer duurder uit nu vleermuizen onze cultuurtempel hebben uitgekozen als broedplaats.

Het gemeentebestuur is maar wat trots op het nieuwe Culturele Broedplaatsenbeleid en de Nachtvisie die op 29 januari unaniem werden aangenomen door de gemeenteraad. Hele zwermen vleermuizen spitsten hun oortjes en kozen de schouwburg spontaan uit als hun nieuwe massaverblijfplaats en kraamkamer.

De slimme diertjes hebben het nieuwe Broedplaatsenbeleid goed bestudeerd. De gemeente wil meer ateliers en broedplaatsen die voor langere tijd gebruikt kunnen worden. Nieuwe ruimtes moeten laagdrempelig en betaalbaar zijn, zodat continuïteit gewaarborgd blijft. Aan die voorwaarden voldoet de schouwburg ruim. In ieder geval voor vleermuizen. Het kiert en tocht overal en in de toneeltoren is het goed hangen. Nog laagdrempeliger kan eigenlijk niet. Ze staan bekend als plèkkers die graag blijven en elk jaar met hun kroost terugkomen. Het zijn van nature nachtbrakers die pas `s nachts tot leven komen en daarom uitstekend passen in de onlangs aangenomen Nachtvisie die diversiteit en inclusiviteit bepleit. Graag geziene gasten dus. Of toch niet?

Op het kaartje waar de nieuwe broedplaatsen zouden moeten komen is de schouwburg niet aangekruist en er is ook geen subsidie aangevraagd voor Tijdelijk Ander Gebruik. De voor de verbouwing gereserveerde 27 miljoen euro plus de 15.5 miljoen euro voor niet ingecalculeerde tegenvallers zijn helaas niet genoeg. De vleermuizen zijn niet meegeteld. Door hun komst gaat de verbouwing langer duren en tijd is geld. Huur betalen vleermuizen trouwens niet. Wat dat betreft zijn het net krakers die hun rommel ook niet opruimen. Als tegenprestatie laten ze wel hun poep achter. Die poep - guano - bevat veel salpeter waar je buskruit van kunt maken en het is een biologische meststof voor uitgeputte grond, maar stinkt als de ziekte. Dus beste fladderende vlerken, jullie worden vriendelijk verzocht op te rotten en van onze cultuurtempel geen batcave te maken!

Die vleermuizen lachen zich kapot. Want ondanks dat veel mensen deze nachtwezens zien als enge mythologische boodschappers van kwaad en gevaar, behoren vleermuizen wereldwijd tot de meest beschermde diersoorten. In Nederland door de Omgevingswet. En da`s niet voor niets. Het zijn heel nuttige diertjes, die complete ecosystemen in stand houden. Ze ruimen voor mensen en gewassen heel wat hinderlijke en schadelijke insecten op zoals muggen, wantsen, motten en kevers. Ze verspreiden zaden van planten waarvan we de vruchten elke dag consumeren; zonder vleermuizen geen bananen, chocolade, of smoothies. Nee, ze gebruiken je fraai gecoiffeerde kapsel echt niet als nachtelijke landingsbaan en ze zetten hun vampiertandjes ook niet in je nek om je bloed op te zuigen. Maar je moet ze niet aaien want dan  bijten ze waardoor je hondsdolheid kunt oplopen.

De gemeente krijgt de vleermuizen dus voorlopig niet meer weg uit onze schouwburg. Als je ze niet wilt hebben moet je bij bouwprojecten – dus vóórdat de diertjes zich gehuisvest hebben - eerst een quickscan laten doen. Pas daarna kun je eventuele maatregelen nemen. Zo`n quickscan heeft de gemeente begin 2024 laten uitvoeren en toen waren er geen `aanwijzingen voor een massaverblijf`. Te laat, zeggen vleermuizenexperts. Het gaat er bij zo`n scan niet om hoe váák zo`n massaverblijf voorkomt, maar óf het kan worden voorkomen. Zo`n scan maak je niet in de wintermaanden, want dan slapen vleermuizen meestal op onzichtbare plaatsen, maar juist in de herfst en dan op basis van het zwermgedrag. Het had met vooruitziende blik een jaar eerder moeten gebeuren, aldus de experts.

We hebben ons wel aan de regels gehouden, roepen de ambtenaren en wethouder in koor.
Maar met vooruitziende blik? Tja, die vooruitziende blik kennen we. Is die blik wel gericht op de lange termijn? Waarom moet elk groot bouwproject hier minimaal twee of drie keer opnieuw? Ik noem slechts het station, de Waalkade en de Graafseweg. Vult u zelf maar verder aan. Nu een groot deel van Nijmegen op de schop gaat vrees ik het ergste.

De vleermuizen kunnen bij de bouwplannen nog behoorlijk hun guano in het eten gooien. Want volgens de Omgevingswet mogen niet alleen de vleermuizen zelf, maar ook hun complete leefgebied, aanvliegroutes en foerageergebied niet worden verstoord. Dat zijn dan grofweg het hele stationsgebied, de singels, het Keizer Karelplein met park, het Kronenburgerpark en al die andere nu nog vrij rustige en groene plekjes in de stad. Is daar al met vooruitziende blik een vleermuizenquickscan naar gedaan? Misschien een actiepunt voor de Partij voor de Dieren?

Helaas is nog niet bekend wat voor soort vleermuizen onze batcave bevolken. Gaat het om de alledaagse gewone dwergvleermuis, de grootoorvleermuis, de laatvlieger, de rosse vleermuis of de zeldzame dwaalgast? Elke vleermuis heeft zo zijn eigen aard die niet altijd matcht met die van zijn soortgenoten. Lijkt toch verdraaid veel op onze gemeenteraad!

Batman zelf is nog niet gezien. U weet wel, die in vleermuizenpak gestoken wonderman, die alle criminelen en onruststokers in zijn stad angst aanjaagt en de oorlog verklaart. Wie zal dat zijn? Bruls is een goede kandidaat, want als opperordehandhaver heeft hij inmiddels zijn sporen ruimschoots verdiend. Bovendien is hij verkleedpartijen gewend. Een vleermuispak kan er ook nog wel bij. Maar aan hangende pootjes op winterslaap gaan zie ik hem nog niet doen.

Carolus

Meer columns lezen van Carolus? Lees hier zijn voorgaande column.


Dit bericht delen:

Advertenties