Nijmegen Toen en Nu
Van onze redactie
19 oktober 2014
In onze rubriek 'Nijmegen Toen en Nu' plaatsen we een foto van 'toen' en een foto van 'nu' vanuit hetzelfde perspectief en aangevuld met informatie over de betreffende locatie. Vandaag de Nonnenstraat met een foto uit 1930.
Volgens de stratenlijst van Rob Essers werd de Nonnenstraat pas in 1812 benoemd. Daarvoor was het de Van Suchtelen- of Nonnestraat tussen de Priemstraat en Grotestraat. In het hogere gedeelte staat de Commanderie van Sint Jan, een oorspronkelijk gebouw uit 1196. Het ontleend zijn naam aan de Orde der Johannieters. In de loop der eeuwen heeft het gebouw dienst gedaan als klooster en ziekenhuis van de legendarische ridderbroeders die zich met kruistochten naar Jerusalem bezighielden.
In latere eeuwen heeft het pand dienst gedaan als kerk, predikantswoning, universiteit en museum. Zware beschadigingen uit de tweede wereldoorlog hebben ertoe geleidt dat de Commanderie van Sint Jan pas in de jaren zeventig gerestaureerd is en daarvoor vele jaren als steengroeve gebruikt is.
Van oktober 1974 tot de opening van museum Het Valkhof in 1999 heeft de Commanderie van Sint Jan een eigentijdse collectie van het Nijmeegs museum ten toon gesteld.
De Benedenstad, toen sprak men nog over onderstad, is schadevrij de oorlog doorgekomen maar was in de jaren '80 zo verpauperd dat de gemeente besloot tot grootschalige sloop over te gaan. Ondanks hevige protesten van de buurt zette de gemeente de sloop en de nieuwbouw door. Het oude karakter van de Nonnenstraat met de hoogteverschillen werd in stand gehouden en met de sociale woningbouw won Nijmegen een internationale cultuurprijs.
Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen
Verslaggeving: Willem Spang
Dit bericht delen: