Naleving drankenwet toegenomen Nijmegen en regio
Van onze redactie
23 oktober 2014
De naleving van de leeftijdsgrens voor de verkoop van alcoholhoudende dranken is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit blijkt uit het tweejaarlijkse mystery-shoponderzoek in
het kader van het regionaal alcoholmatigingsproject Nijmegen en regio.
Was de naleving in 2010 nog 18% in 2014 is dit gestegen tot 41%. De inzet van alle gemeenten en alcoholverstrekkers hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen. Ondanks de sterke stijging is het voor jongeren nog veel te makkelijk om aan alcohol te komen bij reguliere alcoholverstrekkers. Het slechtst is de naleving in sportkantines (17%) terwijl in slijterijen de naleving het hoogst is (73%).
Mystery shoponderzoek
Sinds 2010 wordt in opdracht van het regionaal alcoholmatigingsproject elke twee jaar een mysteryshop onderzoek uitgevoerd. Dit jaar zijn jongeren van zowel 15 als 17 jaar op pad gegaan om alcohol te kopen in bijna 150 locaties in de regio Nijmegen. Ze bezochten sportkantines, supermarkten, slijterijen, horeca en cafetaria’s. Hun bevindingen zijn gebundeld in het nalevingsonderzoek 2014. Het rapport geeft een regionaal beeld van de naleving. De verschillen per gemeente zijn echter niet significant, gezien de kleine steekproef per gemeente.
Sportkantines blijven achter
Ondanks de stijgende lijn die de naleving van de Drank- en Horecawet laat zien blijven de sportkantines ver achter bij de andere typen verstrekkers. Nagenoeg alle andere typen verstrekkers laten een stijgende lijn zien. De slijterijen laten ook geen stijging zien in de afgelopen jaren, maar hebben sinds 2010 de hoogste naleving van alle verstrekkers.
Veel ruimte voor verbetering
Het afgelopen jaar is er veel geïnvesteerd door verstrekkers in een goede naleving, zoals de leeftijdsbandjes tijdens carnaval en het sportconvenant. Toch blijkt uit het onderzoek dat er nog veel ruimte voor verbetering is. Er wordt er anno 2014 wel veel vaker naar een legitimatiebewijs gevraagd bij jongeren. Was dit in 2010 nog maar 27%, in 2014 is dit gestegen tot 58%. En de naleving na het controleren van het legitimatiebewijs bleek toch slechts 68% te zijn. De verdere verbetering van de naleving zal met name kunnen komen uit het vaker en consequenter vragen naar een legitimatiebewijs als uit het correct controleren van het identiteitsbewijs. Het alcoholmatigingsproject zal in de komende periode verstrekkers ondersteunen bij het verbeteren van de naleving op onder andere deze punten.
Brief aan onderzochte verstrekkers
De bezochte locaties uit het onderzoek krijgen van de bestuurders uit hun gemeente een persoonlijke brief met daarin een beknopt overzicht van de resultaten. De gemeente zal in de brief verder uitweiden over zowel het ondersteuningsaanbod van het project alsmede verwijzen naar de handhavende bevoegdheid van de burgemeester.
Dit bericht delen: