Buurtbewoners ruimen samen met Dar herfstbladeren op

Van onze redactie
27 oktober 2014
Afgelopen zaterdag vond in de Rembrandt buurt in Nijmegen Oost, de eerste gezamenlijke bladruimactie plaats. Dit was een proef waarbij bewoners samen met medewerkers van Dar en met behulp van materiaal het bladafval in hun buurt opruimen.
Nieuwe methode inzamelen bladafval
In de Rembrandt buurt zijn dit jaar minder bladkorven geplaatst. In de straten in deze buurt komt wel veel bladafval voor. Vanwege de grote bomen komen grote hoeveelheden bladafval vrij, waardoor de bladkorven snel vol zijn. Deze huidige methode was volgens Dar niet toereikend. Dar is daarom samen met bewoners op zoek gegaan naar andere doelmatige manieren om hen in behoefte te voorzien wat betreft het aanbieden van bladafval. Hierbij moet de veiligheid van bewoners gegarandeerd moet worden. Naar aanleiding van een informatiebijeenkomst met bewoners is gekozen voor een proef met een gezamenlijke bladruimactie.
Bladruimactie
De actie ging op zaterdag 09.00 uur van start. Bewoners werden voorafgaand aan de actie opgeroepen hun bladafval uitgezonderd van snoeiafval aan de straat aan te bieden. Vanuit Dar waren in totaal negen medewerkers aanwezig. Zij hadden drie middelgrote veegmachines, zes bladblazers en tot slot een bladzuiger meegenomen om samen met de bewoners het bladafval in de Rembrandt buurt op te ruimen. De actie vond plaats in de: Vermeerstraat, Rembrandtstraat, Mesdagstraat, Jozef Israëlstraat, Frans Halsstraat en de Van Langeveldstraat. Vooral in de Jozef Israëlstraat en Mesdagstraat waren er veel bewoners die druk bezig waren met het opruimen van bladafval. “De bewoners waren positief over de actie net als wij.”aldus Jan Seegers, teamleider bij Dar. Ook inwoners waren enthousiast over de actie. “Complimenten aan de heren die vandaag dit werk gedaan hebben. De wijze waarop met het resultaat was beter dan ooit tevoren.” aldus een buurtbewoner. Dar gaat de proef evalueren en bekijkt de mogelijkheden voor een volgende gezamenlijke bladruimactie.  
Bladkorven
Door heel Nijmegen staan in totaal 550 bladkorven, waarin bewoners het door hen opgeruimde blad kunnen aanbieden. Deze bladkorven staan vanaf half september t/m half december en worden geleegd door Dar: in eerste instantie op volmelding, later op route. Er komen geen bladkorven meer bij. Er is al een maximum. In de bladkorven wordt vaak ook snoeiafval, takken en stronken, aangeboden; hiervoor is de bladkorf niet bedoeld. Snoeiafval wordt op afspraak door Dar gratis opgehaald. Via de bladkorven wordt per jaar 785.000 kg blad ingezameld en 1.350.000 kg blad opgeruimd.
Meer informatie
Meer informatie over bladkorven is te vinden op de site van Dar.
 

Dit bericht delen:

Advertenties