Tbs voor schieten op toevallige passant en politie

Van onze redactie
28 oktober 2014
De 22-jarige Nijmegenaar die op 2 juli van dit jaar een toevallige passant neerschoot op het Stationsplein is vandaag veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor twee maal een poging tot doodslag.
Poging doodslag
De man heeft, in een psychose, twee zeer ernstige feiten gepleegd. Hij heeft geprobeerd een toevallige voorbijganger en een politieagent van het leven te beroven. Bij het station heeft hij drie maal gericht op de voorbijganger geschoten. De voorbijganger heeft daarbij onder meer een klaplong en ernstig letsel aan zijn arm opgelopen. Toen twee gealarmeerde politieagenten probeerden de verdachte aan te houden heeft hij ook op hen geschoten.
Psychotische toestand
Gedragsdeskundigen hebben geconcludeerd dat de man tijdens zijn handelen in een psychotische toestand verkeerde. De rechtbank oordeelde dat de twee pogingen tot doodslag niet aan verdachte kunnen worden toegerekend en stelt geen rechtsvervolging in.  
Hoge kans op herhaling
De psychotische stoornis is echter dusdanig dat de kans op herhaling hoog wordt ingeschat en er is, zonder behandeling, een hoog risico op gevaarlijke delicten in de toekomst. Volgens de deskundigen is er een langdurige klinische behandeling nodig. De rechtbank legde daarom de maatregel tbs met dwangverpleging op.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties