Voorlichtingsavond inbraakpreventie voor bewoners centrum en benedenstad

Van onze redactie
3 november 2014
Morgenavond wordt in het Kolpinghuis een voorlichtingsavond over inbraakpreventie gehouden voor bewoners van het centrum en de benedenstad. Doel van de avond is bewoners bewust te laten worden van de eigen maatregelen die zij kunnen nemen om woninginbraken te voorkomen. Binnenkort komen ook andere wijken aan de beurt voor eenzelfde voorlichtingsavond.
In het kader van het ‘Donkere dagen offensief’organiseert de gemeente samen met de politie deze voorlichtingsavond. Bij de meeste woningen zijn er nog aandacht- en verbeterpunten te vinden. Een ervaren ex-inbreker komt op deze avond vertellen wat de zwakke plekken bij woningen meestal zijn.
Burgemeester Bruls zal de avond om 19.30 uur openen en de bijeenkomst duurt tot 21.00 uur. De hele avond zijn er extra surveillances van de politie en Bureau Toezicht in het centrum en benedenstad. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via m.reimering@nijmegen.nl
Gelegenheid maakt de dief
Bij 80 procent van de woninginbraken zijn de daders gelegenheidsinbrekers. Ze hebben niet een bepaalde woning op het oog, maar kijken waar ze gemakkelijk kunnen toeslaan. Woningen waarbij de bewoners niet thuis zijn, vinden zij aantrekkelijk. Net als woningen waar ramen openstaan of die slecht hang- en sluitwerk hebben. Ook werken inbrekers graag op plaatsen waar niemand ze ziet. Met die kennis kunt u uw woning beschermen.
Tijdschakelaars
De indruk wekken dat u thuis bent, kan gemakkelijk met tijdschakelaars. Deze schakelaars doen lampen automatisch aan. U bepaalt zelf het tijdstip waarop dit gebeurt. Luxere modellen tijdschakelaars kunt u zelfs zo programmeren dat de lampen iedere dag op een ander tijdstip aangaan. Door in meerdere kamers lampen op tijdschakelaars aan te sluiten, lijkt het nog meer alsof er echt iemand aanwezig is. Als u spaarlampen of ledverlichting aansluit op deze schakelaars, blijven de kosten beperkt. Het gaat er echter niet alleen om dat u licht in de woning laat branden, maar dat er ook goede buitenverlichting is. Eventueel kan men een radio of televisie aan laten staan. Het moge duidelijk zijn dat verder het goed afsluiten van deuren en ramen met degelijk hang- en sluitwerk en het niet in het zicht laten liggen van kostbare zaken (autosleutels, laptops e.d.) aan te raden is.
Wat doet de politie?
De politie heeft het drastisch verminderen van het aantal woninginbraken als prioriteit. Zo doet de politie na iedere woninginbraak standaard een grondig sporenonderzoek om te kijken of inbrekers vingerafdrukken of DNA hebben achtergelaten. Ook doet de politie altijd buurtonderzoek, we vragen hierbij bijvoorbeeld aan de buren of ze iets verdachts zagen. Verder waarschuwt de politie dat er een inbraak is geweest. Bij huizen die op elkaar lijken, proberen inbrekers vaak op dezelfde manier binnen te komen. Met die kennis kunnen bewoners zelf preventiemaatregelen treffen.
Ziet u iets verdachts in uw buurt?
Bel altijd 112. De interesse van de politie gaat vooral uit naar mensen die niet in uw buurt thuishoren en veel interesse hebben in huizen en/of de omgeving. Ook verneemt de politie graag met welke auto of (brom)fiets/scooter deze mensen zich verplaatsen. Vooral de signalementen van de verdachte personen en de voertuiggegevens (merk, type, kenteken) zijn belangrijk. Wilt u liever anoniem blijven dan kunt u dat doorgeven via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties