Column 'Hennepteelt legaliseren' VIDEO
Van onze redactie
16 november 2014
Bijna iedere week wordt in Nijmegen en omgeving wel een hennepkwekerij ontdekt en geruimd. Vaak worden deze kwekerijen ontdekt in woonwijken, woonwijken waar kinderen wonen en spelen. De verkoop via coffeeshops is ons land geregeld via het gedoogbeleid. Soms vraag ik mezelf wel eens af of die mensen in Den Haag nu echt zo dom zijn, dat ze denken: we geven de verkoop vrij via coffeeshops en maken telen en inkoop van softdrugs strafbaar en als er dan geen teelt meer is, zijn er geen softdrugs meer, dus geen verkoop en geen gebruik meer, probleem opgelost!
Zo werkt het dus gewoon niet, maar zoals het nu gaat werkt het ook niet. Te veel kwekerijen komen voor in woonhuizen en dat is niet goed. Ja, je kunt er heel veel geld mee verdienen en vooral in deze tijd waarin heel veel mensen werkloos zijn of in de schulden zitten snap ik heel goed dat mensen naar deze uitweg grijpen. Maar als ze gepakt worden krijgen ze boel gedonder met politie en justitie. Daarnaast met de wooncoöperatie of woningverhuurder en verliezen vaak hun huis. Ook word er vaak stroom op illegale manier verkregen, wat hele gevaarlijk situaties voort kan brengen, dus daar krijgen ze ook nog een boel gezeik mee. Meestal komen mensen dus heel diep in problemen, vaak nog meer problemen dan ze al hadden voordat ze eraan begonnen!
Nijmegen staat bekend als een sociale meedenkende stad, een stad die wel van een experiment houdt, we hebben het redelijk goed voor elkaar in onze stad. We hebben een links college van B&W op de burgemeester na (CDA) en een linkse meerderheid in de gemeenteraad. De linkse partijen zijn voor een proef op het gebied van hennepteelt, althans dat schrijven ze in hun verkiezingsprogramma's of het zijn standpunten (SP, GroenLinks en PvdA).
Nu snap ik niet dat de gemeente op dit gebied niets of weinig doet. Ik bedoel het is niet zo moeilijk om een vergunning af te gegeven voor hennepkwekerij aan mensen die het graag willen. Ze moeten de kans krijgen om dit op een nette manier te doen. Je kunt er heel veel regels bij verzinnen, het kan op biologische wijze, met zonne-energie, met regenwater enz.. dus dan ben je ook nog goed met milieu bezig. Daarnaast kan de gemeente het ook in eigen beheer doen, bijvoorbeeld in samenwerking met de Radboud Universiteit voor het ontwikkelen van het product, daarnaast heeft de gemeente een groenvoorziening die het onderhoud kan doen of via Breed.
De gemeente kan belasting heffen en als de gemeente het zelf zou doen kunnen ze de opbrengst weer besteden aan de bevolking. Je zou er bijvoorbeeld scholen mee kunnen verbeteren, je voorlichting op gebied van drugsgebruik verhogen, verslavingszorg mee financieren enz.… Je kunt de kwaliteit in de gaten houden en zo zeker weten dat er goed spul word verkocht, dat is ook weer goed nieuws voor de zorg, waar dus ook weer geld mee word bespaard. Dit is niets nieuws het gebeurd op dit moment al in andere landen waaronder de USA.
De politie kan zich dan weer op andere gebieden richten en ook de kosten voor politie zullen minder zijn. Mensen komen niet meer in de problemen en de stad wordt alleen maar beter en vergroot de internationale uitstraling hiermee, coffeeshophouders hoeven niet stiekem hun producten in te kopen.
Volgens mij een win-win situatie voor iedereen en die regels of verdragen waar de minister van Justitie en Veiligheid het iedere keer het over heeft vergeten we gewoon. Dat doet de minister op het gebied van illegale vluchtelingen in ons land ook. Nee, we kunnen de regels niet vergeten, maar ze kunnen wel veranderd worden in de loop van de tijd. Kijk naar de laatste uitspraken van verschillende rechters. Mensen worden wel schuldig bevonden maar er wordt geen straf opgelegd voor kweken van hennep, ook omdat die mensen alles netjes hadden geregistreerd, geen gebruik hebben gemaakt van illegaal verkregen stroom en zij belasting over hun producten hadden betaald. Lijkt mij dat rechters de weg aan het vrij maken zijn, voor een vrije handel en kweek van hennep.
Nu had ik deze column rond 1 november 2014 geschreven en wat schetst mijn verbazing: een paar dagen later staat er een debatstuk over wietteelt op de agenda van de gemeente Nijmegen. Ik hoop dan ook dat dit debat stuk gaat leiden tot een raadsbesluit, zodat er in Nijmegen ook iets gaat gebeuren op dit gebied.
Wordt vervolgd.
Erik Claus
Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke opvang, auteur ,vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.
Foto: Karen Veldkamp
Dit bericht delen: