Column 'Kinderen van de Voedselbank'

Van onze redactie
30 november 2014
December staat weer voor de deur, in mijn ogen de mooiste en gezelligste maand van het jaar. In december vieren twee organisaties hun 10-jarig bestaan, te weten Stichting Dagloon Nijmegen en Stichting Voedselbank Nijmegen. Alvast gefeliciteerd, dit is natuurlijk een mooie prestatie. Stichting Dagloon Nijmegen zal in de toekomst waarschijnlijk nog wel keer ter sprake komen in mijn column.
Maar ik wil stil staan bij de voedselbank Nijmegen. In Nederland gaat 1 op de 9 kinderen met honger naar school of naar bed. Eigenlijk is het gewoon verschrikkelijk dat een rijk land als Nederland (Nederland staat op de derde plek van rijkste landen) een voedselbank nodig heeft. De voedselbank in Nijmegen verzorgt voedselpakketten voor meer dan 400 gezinnen en er werken meer dan 120 vrijwilligers, ze doen erg goed werk. Ik, als vader van twee gezonde kinderen, moet er niet aan denken dat mijn kinderen met honger naar bed of naar school moeten gaan. Ik weet zelf wat honger is en dat hoeven mijn kinderen niet te ervaren, eigenlijk moet geen enkel kind in de wereld dat meemaken.
Mijn jongste zoon heeft heel lang gedacht dat als je naar de pinautomaat gaat, je zomaar geld kreeg. Hij wist wel dat we iedere dag gingen werken maar snapte niet dat je voor werk geld kreeg en dat weer uit de pinautomaat kwam. Is ook niet erg dat kinderen dat niet snappen, kinderen moet zich niet druk maken om die dingen, kinderen moeten de dingen krijgen die zo nodig hebben. Het gekke in ons land is dat wij een kabinet hebben die zegt dat ze onze kinderen, dus onze toekomst, niet met grote schulden willen opzadelen en dus bezuinigd ons kabinet op van alles en nog  wat. En wie wordt daardoor het hardst getroffen, juist ja, op den duur onze kinderen.
Ik heb zelf niet echt een goede jeugd gehad en ik heb me altijd voorgenomen om mijn kinderen anders op te voeden en ik heb geprobeerd om ze dingen te geven die ze nodig hebben en graag willen. En je kunt rustig zeggen dat vooral mijn jongste zoon Lucas aardig verwend is. Het is niet zo dat hij alles krijgt wat hij wil en dat alles mag. Maar hij heeft de dingen die hij nodig heeft plus onze liefde, want ja, mijn kinderen zijn toch mijn mooiste bezit. Als ik dan ‘s avonds naar me zoon kijk en zie hoe vreedzaam hij ligt te slapen, denk ik bij mezelf dat ik toch iets goed doe. Daarnaast word ik ook weer verdrietig als ik denk aan al die kinderen die met honger naar bed gaan.
Onze voedselbank bestaat 10 jaar en laten we hen een mooie verjaardag bezorgen en de kinderen van de voedselbank mooie feestdagen. Ik zou zeggen: laten we allemaal ons kerstpakket afgeven bij de voedselbank of misschien een kleinigheid doneren. Kijk, als heel veel mensen 5 euro overmaken dan wordt het vanzelf een groot bedrag waarmee de mensen van de voedselbank Nijmegen weer uitstekend werk mee kunnen verrichten.
Bankrek. NL61RABO0104083255 t.n.v. Stichting Voedselbank Nijmegen

Erik Claus

Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke opvang, auteur ,vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.
Foto: Karen Veldkamp

 

Dit bericht delen:

Advertenties