Mossel ingezet tegen algen in Kronenburgerparkvijver

Van onze redactie
21 november 2014
Vanmiddag gaven wethouders Tiemens en wethouder Helmer-Englebert om 12.15 uur het startsein voor een project waarmee algenoverlast in openbare vijvers wordt aangepakt. Het gaat om een voor Nijmegen nieuwe methode waarbij mosselen de algen opeten. Deze biologische aanpak wordt getest in de Kronenburgervijver. Als dat goed werkt, is het de bedoeling dat meer vijvers op deze manier worden schoongemaakt.
Waarom deze proef?
De vijver in het Kronenburgerpark moet regelmatig worden schoongemaakt vanwege een wildgroei van algen. In dit geval blauw- en zweefalg in een ongevaarlijke variant. Zuivering is nodig omdat algen het water troebel maken waardoor water- en zuurstofplanten afsterven en ook de diversiteit van fauna afneemt. Dat is volgens de mensen die de vijver onderhouden ook te zien aan de vispopulatie die voornamelijk nog uit karpers bestaat.  Bovendien is een vieze vijver natuurlijk geen fraai gezicht. Tot nu toe wordt de vijver uitgebaggerd om het water te zuiveren, maar dat is een ingrijpende en dure optie. Een andere mogelijkheid is de toepassing van chemicaliën, maar die optie heeft niet wordt zoveel mogelijk vermeden. Daarom nu een proef om de algen op biologische en duurzame wijze aan te pakken. Een aanpak die bovendien veel goedkoper is dan het uitbaggeren. Er wordt gestart met één lading mosselen en kijken dan tot het voorjaar of zij ‘het goed doen’ in de vijver en dus kunnen overleven en zich voortplanten. Ook wordt gekeken wat het eerste effect is op de waterkwaliteit. Als dat allemaal in orde is, worden meer kratten geplaatst in de Kronenburgervijver. Dan zal de zuivering van het water echt snel en goed zichtbaar zijn. 
Hoe werkt de mossel?
Het blijkt dat een tweetal soorten zoetwatermosselen de (blauw)algen graag lusten en immuun zijn voor de giftige stoffen: de driehoeksmossel en de quaggamossel. Deze “biologische filters” kunnen per kg lichaamsgewicht zo’n 35 liter water per uur filteren en halen onder andere stikstof en fosfaat uit het water. Ze verwijderen ze niet alleen direct de blauw- en zweefalgen uit het water, maar pakken ook de zwevende stoffen aan waardoor het water ook nog eens helderder wordt. In Nijmegen wordt de Quaggamossel gebruikt. De mosselen worden op speciaal ontwikkelde kratten in het water gelaten. In totaal gaat het om zo’n 30.000 mosselen.
 

Dit bericht delen:

Advertenties