Column 'Social media'

Van onze redactie
4 januari 2015
Social media is tegenwoordig niet meer weg te denken uit ons leven. Of het nu Whatsapp, Facebook, Twitter of weet ik wat is, we hebben er allemaal wel mee te maken en de meesten van ons maken er ook gebruik van. Bijna ieder bedrijf, instelling of gemeente heeft wel een Twitter of Facebookpagina, zelfs een beetje dakloze heeft een Twitteraccount.
We liken, delen of retweeten erop los, onze commentaren bij foto’s of filmpjes zijn vaak heel humoristisch, maar kunnen ook soms gewoon verschrikkelijk zijn.
Ik kan me ontzettend ergeren aan filmpjes van onthoofdingen die op dit moment de ronde doen of foto’s van kinderen die het slachtoffer zijn van de oorlogen in deze wereld en dan die commentaren. Ik hoef die filmpjes en foto’s niet zien!
Het is net of sommige mensen geen respect meer hebben als ze achter hun computer zitten. Zoals de reacties rondom de beruchte foto van het Nederlandse elftal, gewoon schande.
Ook als iemand vermist wordt en dat bericht verschijnt op social media. Vaak staat er een goede omschrijving bij maar mensen lezen volgens mij niet altijd wat er staat. Dan staat in beschrijving wat die persoon aanheeft, hoe groot, haarkleur en waar ie verdwenen is en dan staat in commentaren, hoe groot is ze of waar komt ie vandaan. Ja, dan zakt je broek toch af. En mijn favoriete opmerking bij zulke gevallen is: heb je geen foto van hem of haar?
Ik snap wel dat ze niet zo snel een foto van iemand op internet zetten met de tekst 'vermist of gezocht' erbij. Dat blijft namelijk heel lang, en misschien zelfs voor altijd, op internet staan. Iedere keer als we hem of haar googlen komt het weer boven water en dat kan hem of haar in de toekomst nog beïnvloeden! Als ik zoiets lees vraag ik mezelf ook af, doen die mensen dat nu omdat ze haar of hem kennen of zijn ze gewoon super nieuwsgierig. Ik denk gewoon het laatste. Daarnaast denk ik dat mensen meer durven te zeggen op social media, dan in het echte leven. Het lijkt wel of hun verlegenheid wegvalt omdat ze zicht veiliger voelen achter hun computer, die waarschijnlijk in hun eigen huis staat. Het is allemaal wat anoniemer, dan in het echte leven.
Social media is er en zal niet meer weggaan, ik denk dat de krant eerder zal verdwijnen. Social media is ook erg leuk, je kunt hele leuke dingen delen, je kunt makkelijk iets op zoeken of binnen je netwerk om hulp vragen en je blijft geïnformeerd over bijna alles wat er leeft en gebeurt in je stad, land of in de wereld!
Ik hoop alleen dat we allemaal sociale media gaan gebruiken zoals we ook in het normale leven met elkaar omgaan, dus met respect voor elkaar. En lees voortaan de berichten als mensen vermist worden en niet alleen de kop van het bericht. En als ze een foto van hem of haar hebben en die willen plaatsen zullen ze dat echt wel doen, daar hoef je niet om vragen.
Nu zou ik zeggen: like en deel deze column maar lekker veel.
Fijne zondag,
Erik Claus

Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.
 

Dit bericht delen:

Advertenties