Column 'Winterprotocol daklozen Nijmegen'

Van onze redactie
11 januari 2015
Op zaterdag 27 december jl werd ik 's morgens wakker met een Nijmegen dat wit was.Wit omdat het bijna de hele nacht had gesneeuwd. Ik dacht nog, het komt niet vaak voor dat er op mijn verjaardag sneeuw ligt. Het was een paar graden onder 0 en ik zag wat kinderen met heel veel plezier in de sneeuw spelen. Dezelfde avond kreeg ik van iemand een Twitterbericht met de vraag wanneer het winterprotocol voor daklozen in Nijmegen in werking treed.
Winterprotocol treed in werking als de temperatuur onder 0 graden komt. Dan wordt de daklozen opvang opengesteld voor iedereen. Normaal mogen alleen zoveel mensen als bedden na binnen. Ik zelf was eigenlijk met stomheid geslagen omdat ik de afgelopen maand verschillende discussies had bijgehouden van andere steden in verband met het openstellen van de winteropvang voor daklozen. Dit alles in navolging van de discussie van opvangen van illegalen in Nederland waar Nijmegen terecht aan meedoet. Niemand hoort op straat te leven.
Maar ik stond er versteld van dat het winterprotocol in Nijmegen niet in werking was getreden. Het eerste wat ik gedaan heb op die zaterdag is een mail naar de wethouder met de vraag hoe of wat. Vervolgens een Twitterbericht na verschillende mensen die er iets meer over kunnen vertellen omdat ze verbonden zijn aan de Iriszorg. Zij voeren het winterprotocol uit. Natuurlijk volgt er een hele discussie over het hoe en wat, terwijl ik zoiets had van open nu gewoon die opvang. Later kan er bekeken worden wat er fout is gegaan. En dat is die zaterdagavond ook gebeurd, waarschijnlijk nadat de wethouder een mail had verstuurt naar de Iriszorg. De wethouder heeft daarna o.a. mij gemaild met de mededeling dat het winterprotocol in werking was gezet. Ik vind het erg goed van de wethouder dat hij de moeite heeft genomen dit op zaterdagavond nog even te regelen. Want ja, een wethouder heeft natuurlijk ook recht op zijn weekend. Volgens de wethouder is er iets fout gegaan in  de communicatie lijn. 
Maar wat me eigenlijk het meest verwonderde was dat mijn eigen stad, waarvan ik altijd roep ’Nijmegen is de sociaalste stad in Nederland’, nu de bal wel heel hard heeft laten vallen.  Amsterdam heeft de winteropvang opengesteld tot 1 maart 2015. Geen winterprotocol meer, gewoon helemaal opengesteld voor iedereen. Ik ben daar  voorstander van, mensen moeten niet op straat slapen. Of het nu een dakloze of illegale is, ieder mens moet een bed hebben voor de nacht. Eigenlijk niet alleen in de winter, maar we kunnen nu eerst eens beginnen om iedereen in de winter na binnen te hebben. Ik vind dan ook dat Nijmegen per direct van dat winterprotocol moet afstappen en gewoon de opvang moet openstellen tot 1 maart 2015 in navolging van bijvoorbeeld  Amsterdam. En dan heb je ook geen communicatie fouten meer in de lijn.
Ik was erg teleurgesteld in mijn eigen stad, maar daarnaast was het ook weer goed om te horen dat er meteen werd ingegrepen
Nijmegen laten we 2015 goed beginnen en stel de opvang voor daklozen gewoon open voor iedereen.
Fijne zondag !
Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone

Dit bericht delen:

Advertenties