Nijmegen Toen en Nu

Van onze redactie
11 januari 2015
Vandaag een foto van het kantoorgebouw FiftyTwoDegrees aan de Nieuwe Dukenburgseweg ligt op het terrein van NXP (voorheen Philips). Het gebouw verwijst naar de 52e breedtegraad, wat nagenoeg gelijk is aan de exacte locatie van FiftyTwoDegrees, namelijk 51°49'28 NB.
De volledige naam luidt FiftyTwoDegrees Business Innovation Center. Het multifunctionele complex is ontworpen door Francine Houben en Francesco Veenstra. Op de foto van 1979 geeft het rood gemarkeerde gedeelte de locatie aan, waar sinds 2007 het geknikte gebouw (inclusief het grasvlak) staat.
Inspirerende omgeving
Het idee achter het concept van het complex is het bieden van een inspirerende omgeving, voor ontmoetingen tussen kenniswerkers, producenten en consumenten uit de wereld van de technologie, media, marketing en lifestyle.
Bijzondere verbinding 
De gevelknik is niet het enige in het ontwerp dat opvalt. De gevel is voorzien van wisselende vlakken, die op enige afstand gezien, lijken op pixels in een willekeurig patroon. Van buitenaf zijn de verdiepingslagen niet direct herkenbaar, aan de binnenkant leidt dit tot wisselende interieurs voor de kantoorkamers. Bijzonder is ook het groene hellende dak van de parkeergarage. Op deze manier wordt het maaiveld opgetild (refererend aan de stuwwallen in dit gebied) en komt er een bijzondere verbinding tot stand tussen kantoorgebouw en omgeving.

Bron oude foto: Regionaal Archief Nijmegen 
Bron: Wikipedia

Dit bericht delen:

Advertenties