Nijmeegse start-ups ontvangen kwart miljoen

Van onze redactie
15 januari 2015
Staatssecretaris Dekker (wetenschap) heeft twee start-ups van het RadboudUMC een subsidie in de vorm van een lening van ‚€250.000 verstrekt. Deze nieuwe bedrijven gaan hun wetenschappelijke innovatieve kennis omzetten in commerciële toepassingen.
Financiering van externe partijen
Om deze bedrijven te helpen aan succesvolle start van hun kennisvalorisatie zijn zij in aanmerking gekomen voor een lening die beschikbaar wordt gesteld door het ministerie van OCW en EZ. Deze leningen helpen de nieuwe bedrijven bijvoorbeeld om meer financiering van externe partijen binnen te halen.
Schoolvoorbeelden
Staatssecretaris Dekker: “Wanneer je innovatieve, wetenschappelijke kennis weet om te zetten in toepassingen waar de samenleving baat bij heeft, dan krijgt die wetenschappelijk kennis een enorme meerwaarde, maatschappelijk en economisch. De start-ups die een lening van ons krijgen zijn daar schoolvoorbeelden van.”
SolarSwing Energy
De SolarSwing Energy is als start up verbonden met de Radboud Universiteit en is een transparante, hoogrenderende energieopwekkende zonwering voor in glazen gevels en overkappingen. Dit biedt substantiële besparing op energieverbruik voor klimaatbeheersing en is een geïntegreerde oplossing die mooie ontwerpmogelijkheden biedt. In juli 2015 wordt een werkend prototype verwacht dat outdoor getest kan worden. Verder is er een partij concreet geïnteresseerd in het aanschaffen van 350m2 SolarSwing Energy voor toepassing in de gevel van hun eigen kantoor.
Oncodrone
Oncodrone heeft bij het RadboudUMC een stof ontwikkeld die de ontwikkeling van bepaalde kankercellen tot gevaarlijke mobiele cellen kan afremmen. Het gaat om de prostaat- en borstkanker. Hiermee wordt dus de kans dat de kanker uitzaait verminderd. Met de Take-off-financiering zal Oncodrone belangrijke informatie over het gedrag van de stof in het lichaam (absorptie, verspreiding, vertering, e.d.) alsmede over de giftigheid verzamelen.Oncodrone
Bij de beoordeling van de voorstellen, door STW, ZonMw en NWO, gelden wetenschappelijke innovatie, commercieel perspectief, de kwaliteit van de teams en hun verbinding met de universiteit als de belangrijkste criteria. Acht nieuwe bedrijven in totaal ontvangen een sudsidie in de vorm van een lening.
 

Dit bericht delen:

Advertenties