Hoogwater 1995: enorme impact op mens en dier VIDEO

Van onze redactie
30 januari 2015
Twintig jaar geleden, eind januari 1995, steeg het water in de Waal tot extreme hoogte. Meer dan 240.000 mensen uit grote delen van het Rivierengebied moesten verplicht evacueren. Ook dieren waren niet veilig voor het hoge water. Bijna 800 dieren, variërend van papegaaien tot konijnen en van goudvissen tot slangen werden door de Dierenambulance Nijmegen (DAN) geëvacueerd.
Maandag 30 januari 1995 begonnen vanaf 14.00 uur de eerste telefoontjes bij de dierenambulance binnen te komen. Tegen de avond was de centralistenkamer veranderd in een zenuwcentrum. Personenauto's en ambulances rijden af en aan en in de loodsen wordt hard gewerkt aan de bouw van tijdelijke opvang voor alle dieren. De volgende dag arriveerde de Dierenambulance Den Haag met 2 dierenambulances, een personenauto, een aanhanger, een trailer, een boot en vier mensen om de Dierenambulance Nijmegen te ondersteunen.
Nadat op 4 februari om 07.00 uur ‘s ochtends bekend werd gemaakt dat de inwoners van de Ooijpolder en het Land van Maas en Waal naar huis mochten kwam er een einde aan de drukte. Dit was echter van korte duur, aangezien alle dieren ook moesten worden teruggebracht.
Tijdens de evacuatie is door de dierenambulances van Nijmegen en Den Haag en een aantal personenauto's in totaal 9060 kilometer gereden. Er werden onder andere 27 honden, 43 katten, 45 konijnen, 113 duiven, 12 geiten, 16 damherten, 2 slangen en een hangbuikzwijn opgehaald.
 

Dit bericht delen:

Advertenties