Eerste Nijmeegse plantenasiel opent zaterdag haar deuren

Van onze redactie
4 februari 2015
Aanstaande zaterdag opent Ilse van Asten haar plantenasiel aan de Weurtseweg, in het oude pand van Leen Bakker, in navolging van steden als Amsterdam en Utrecht. Bleshyou biedt planten die niet langer door hun eigenaar gewenst zijn een liefdevol tehuis.
Volgens Ilse zijn er verschillende redenen waarom planten worden weggedaan. Dat kan zijn door ruimtegebrek of omdat de plant niet meer past in de nieuwe inrichting van de woonruimte. Ook verwaarloosde planten kunnen terecht bij het plantenasiel. Zij worden eerst goed verzorgd en als de plant weer opgeknapt is wordt er, net als voor alle andere planten in het asiel, gezocht naar een nieuwe eigenaar. 
Eigen verhaal
Natuurlijk is het plantenasiel een initiatief met een knipoog. Toch is er wel behoefte aan een plek waar eigenaren hun planten naar toe kunnen brengen. Vaak zijn planten al lang in de familie en hebben hun eigen verhaal. Maar soms komt er een moment dat de plant gewoonweg te groot is geworden, en dan kan hij eigenlijk niet meer blijven. Eigenaren stellen het op prijs als ze weten dat een plant dan weer op een goede plek terecht komt. Deze planten worden voor een zacht prijsje verkocht. Samen met de plant ontvangt de nieuwe eigenaar een boekje met informatie en verzorgingstips over de plant, bovendien staat er ook een klein verhaaltje in het boekje over het verhaal van de plant en de relatie met de oude eigenaren.
Goede verzorgingstips
Behalve asielplanten verkoopt Bleshyou ook bijzondere planten die van drie verschillende kwekers afkomstig zijn. Ilse verkoopt verschillende soorten cactussen, vleesetende planten en de zogenaamde airplants (Tillandsia). Er is bewust gekozen voor deze kwekers. Het zijn allemaal mensen met een enorme passie voor hun product. Vaak zijn ze jaren bezig met opkweken van hun planten. Juist dat is wat Ilse zo mooi vindt aan het verkopen van deze planten. 'Ik ben een plantenliefhebber, ik kom uit een familie waar veel mensen tussen het groen werken en ik heb zelf ook een opleiding aan een Groenschool gevolgd. Maar wat ik vooral interessant vind, is de mens achter de plant en zijn of haar kennis en kunde. Bovendien vind ik het belangrijk dat mensen die een plant kopen goede verzorgingstips meekrijgen. Dat gebeurt vaak niet met volle aandacht in de grote tuincentra. Dat is jammer, want soms kopen mensen planten en die dan snel worden weggegooid  omdat ze niet de juiste verzorging krijgen .'
Mocht u zelf een plant hebben die in de weg staat, dan kunt u deze brengen. In overleg kan de plant ook worden opgehaald. Mail dan naar info@bleshyou.nl. Op de Facebookpagina Bleshyou is meer informatie te vinden.
POPOP
In het oude pand van Leen Bakker worden nog meer activiteiten ontplooid en het gezamenlijke initiatief draagt de naam POPOP. Zo is daar de tentoonstellingsruimte van kunstenares Joos van der Zanden. Maartje Gerritsen gaat een ‘atelier winkel’ runnen. Zij is illustrator en een van de twee zusjes van Yo-sis. Je kunt er terecht voor inspiratie, tweede kansjes, handgemaakte producten, illustraties, meubels en bijzondere lampen. Ook is er een meubelmakerij, waarin maker Loek Peters zijn werk vertoont en verkoopt. De kunstwerken van Tirza Mual worden nog even, maar niet lang meer, geheim gehouden achter de schotten van haar riante atelier. Op 15 maart zal zij haar solo tentoonstelling in POPOP openen.
Openingsreceptie
U bent van harte welkom op de opening met bubbels op vrijdag 6 februari vanaf 19.00 uur. Gitariste en singer songwriter Annemiek Schilpzand zal een optreden verzorgen. Er worden ook plaatjes gedraaid door dj Ed Night en sommelier Eline Gerritsen, het andere zusje van Yo-sis, schenkt met plezier een drankje voor u in.
POPOP Expositie, Bleshyou en Yo-sis, Weurtseweg 108
Openingstijden: zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur.

 
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties