Extra column 'Valentijnsdag'

Van onze redactie
14 februari 2015
Vandaag is het Valentijnsdag, de dag van de liefde. Of dat nu een stille liefde is of gewoon je vriendin of vriend c.q. vrouw of man, iedereen zal vandaag iets leuks of liefs tegen iemand zeggen of kopen. Als je in de stad loopt staan heel veel etalages in het teken van deze dag. Vandaag worden de meeste bloemen van het hele jaar verkocht. Liefde is eigenlijk het mooiste wat wij in ons mensen leven kennen en het is ook nog gratis! Liefde kennen we in heel veel vormen en maten en misschien is het daarom ook wel het meeste beschreven, bezongen of verfilmde onderwerp.
Iedereen heeft wel een liedje, film of gedicht waarbij je meteen aan bepaalde momenten in je leven terugdenkt, vaak zijn dat liedjes of films die over de liefde of een geliefde gaan. ‘For love of the game’ is mijn eigen favoriete film. Deze gaat niet alleen over de liefde maar vooral over hoeveel mooier het leven is als je met zijn tweeën bent en dat je bijna niets op deze wereld alleen kunt, we hebben allemaal iemand nodig. Mijn favoriete muziek, dat is een ander verhaal omdat ik echt heel veel verschillende muziek mooi en goed vind en ik kan daar ook geen keuze in maken.
Maar ik denk dat de echte gedachte van Sint Valentijn, die volgens de legende net voor zijn eigen executie de blinde dochter van zijn cipier liet zien, verder gaat dan alleen je eigen liefde of een stille liefde. Het gaat denk ik meer om naastenliefde of om je dankbaarheid uit te spreken voor die persoon of personen in je leven, die het verschil maken. Ik ben een redelijk emotioneel mens, ik kan janken om mensen die iets moois doen voor andere mensen zonder aan zichzelf te denken. Ik vind het prachtig als mensen voor elkaar klaar staan. Ik laat dat zelf ook niet altijd zien of horen, misschien moet ik daar voor mezelf maar eens verandering in gaan brengen.
Op deze Valentijnsdag gaan mijn gedachten niet alleen uit naar de mensen die iets of veel hebben betekend voor mij, maar ook naar die mensen die met heel veel liefdesverdriet zitten of niet samen kunnen zijn met hun geliefde om welke reden dan ook. Voor die mensen zal Valentijnsdag waarschijnlijk toch minder leuk zijn, dan voor degene die met zijn of haar geliefde op de bank zit te kijken naar Robert ten Brink.
Eigenlijk is raar dat we een aparte dag moeten hebben in ons drukke leven om elkaar te vertellen, hoe dankbaar we iemand zijn of om tegen elkaar te zeggen dat we van elkaar houden. Eigenlijk zouden we zoiets iedere dag moeten doen, iedere dag lief voor elkaar zijn, iedere dag wat meer respect voor elkaar hebben en dan moet het niet uitmaken welke huidskleur, geloof of mening iemand heeft. Ik denk als we dat zouden doen dat we dan stappen maken naar een mooier wereld.
 
Hele fijne Valentijnsdag en vergeet niet: ‘All you need is Love’!
Erik Claus

Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.
 

Dit bericht delen:

Advertenties