Column 'Ervaringsdeskundigen'

Van onze redactie
1 maart 2015
Afgelopen week zag ik een programma dat ging over drugsmisbruik door jongeren. Met drugs bedoelden ze XTC, cocaïne, GHB enzo. De leeftijdscategorie van de jongeren was tot 25 jaar. Het onderzoek was verricht door het Trimbos Instituut. De reactie van de staatssecretaris was dat er meer voorlichting op dit gebied gegeven moest worden. Het gekke is alleen dat diezelfde staatssecretaris de afgelopen jaren op dat gebied alleen maar heeft bezuinigd.
Ik kom zelf uit de wereld van dakloosheid, drugs en verslaving. Zelf heb ik bijna alles uitgeprobeerd qua drugs behalve heroïne, daar was ik bang voor. Als geen ander begrijp ik dat jongeren graag drugs willen uitproberen omdat het natuurlijk avontuurlijk is. Wat ook gezegd werd in dat onderzoek en wat ik zelf ook vaker heb aangestipt: er ligt zoveel maatschappelijke druk op jongeren tegenwoordig dat ze graag even willen vluchten uit de realiteit en willen ontspannen. Ik ben groot voorstander van legalisatie van alle drugs. Daarmee haal je het uit het criminele milieu en je kunt de kwaliteit beter controleren.
Nu heb ik eens even een rondje gebeld, langs het Radboudumc, CWZ en Iriszorg afdeling Preventie, met de vraag hoe erg het nu gesteld is in Nijmegen. Ik moet zeggen dat ik overal netjes werd behandeld en de vraag werd ook serieus opgepakt door de persvoorlichters van de ziekenhuizen. Helaas zit het allemaal wel iets gecompliceerder in elkaar om snel een duidelijk beeld te kunnen geven. Wat ik wel duidelijk heb gekregen naar aanleiding van die gesprekken is dat verschillende soorten drugs een stuk sterker zijn geworden dan in mijn tijd.
Na een gesprek met Iriszorg, afdeling Preventie, kreeg ik het beeld dat het probleem groter is dan nu word aangeven. Nu ben ik ervan overtuigd dat er nog meer voorlichting op dit gebied moet worden gegeven. Iriszorg doet al best veel op dit gebied. Zo bieden ze onder andere iedere week de gelegenheid om je drugs te laten testen en geven ze voorlichting op scholen. Maar ik denk dat de voorlichting best verhoogd mag worden en dat er stuk meer gedaan kan worden op dit gebied. Ervaringsdeskundigen moeten naar mijn mening een grotere rol krijgen in de voorlichting.
Ervaringsdeskundigen zijn mensen die afgekickt zijn en een goed herstel achter de rug hebben. Zij weten wat het is om verslaafd te zijn, zij weten wat is het is om iedere dag drugs te moeten gebruiken omdat je anders niet functioneert. Deze mensen kunnen vertellen vanuit hun eigen ervaringen: hoe ze van recreatief weekendgebruik overgingen naar dagelijks gebruik en 'plots' verslaafd bleken te zijn. Hoe en wanneer het mis ging en wat ze moesten doen om hun gebruik te bekostigen.
Ik vind dat Nijmegen juist deze mensen moet gaan inzetten om de voorlichting op dit gebied nog verder te verhogen en te verbeteren. Dat is goed voor de stad, goed voor de jongeren maar ook zeker voor de ervaringsdeskundigen, die hieraan misschien een baan kunnen overhouden. En Nijmegen heeft paar hele goede ervaringsdeskundige in stad lopen. Dankzij een van hen ben ik van heroïne af gebleven en daar ben ik dankbaar voor.
Met dank aan het Radboudumc, Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis en Iriszorg afdeling Preventie.
Fijne zondag!
Erik Claus
Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.

Dit bericht delen:

Advertenties