Reconstructie scooterongeluk met dodelijke afloop VIDEO

Van onze redactie
5 maart 2015
Gisteravond vond de reconstructie van het scooterdrama uit 2010 plaats in het centrum van Nijmegen. Delen van de Oranjesingel, de Sint Canisiussingel en het Keizer Traianusplein waren afgezet door de gemeente en de politie. Het gerechtshof van Den Bosch bepaalde in 2012 dat er nader onderzoek nodig was naar het drama waarbij de 50-jarige Arnhemmer Mario van der Geijn omkwam.
Op 15 januari 2010 kwamen twee bestuurders van een scooter op de kruising van de St. Canisiussingel met de Van der Brugghenstraat in botsing met de overstekende Van de Geijn, vlak nadat ze met een te hoge snelheid door rood waren gereden. De twee verdachten, een 24-jarige Beuningenaar en een 23-jarige Nijmegenaar, wilden een overval plegen op het Belvoir hotel maar begonnen een dollemansrit nadat ze een politieauto zagen. Van de Geijn was als kassamedewerker van de LUX een bekend gezicht in Nijmegen.
Hoofdbestuurder
De lange duur van de zaak heeft voor veel ophef gezorgd. De aanvankelijke straffen werden in 2012 geschrapt vanwege verwarring over de daadwerkelijke hoofdbestuurder nadat de twee verdachten elkaar beschuldigden. In 2013 besloot de Hoge Raad de zaak te verwijzen naar het hof van Den Bosch. Op verzoek van de advocaat van de Beuningenaar werd er vervolgens besloten een reconstructie te houden en een schouw, een rechtszitting op locatie.
Reconstructie
Bij de reconstructie waren onder meer de rechters van het hof Den Bosch, de raadsheren, de verdachten en hun advocaten aanwezig. Daarnaast was er veel personeel dat zich bezighield met het verloop van de reconstructie, waaronder agenten, regie, stand-ins en cameramensen. Pers en publiek konden in een aparte ruimte live de beelden volgen. Volgens een werknemer van de regie zouden de kosten tot in de tienduizenden euro’s oplopen. Het komt zelden voor dat reconstructies op zo’n schaal worden gebruikt in een rechtszaak.
Visualisatie
De cruciale vraag die beantwoord moet worden is wie de daadwerkelijke hoofdbestuurder is geweest. Een woordvoerder van het OM hoopte boven alles dat de reconstructie een bijdrage kan leveren aan de waarheid. Visualisatie was belangrijk omdat het een beter beeld zou geven van de situatie dan foto’s en schriftelijke verslagen. Om het zo realistisch mogelijk te maken werd bij de reconstructie de originele scooter gebruikt en waren er camera’s gemonteerd op de helmen van de stand-ins. De aanwezigen konden zo vanuit het oogpunt van de verdachten de reconstructie volgen, die vooral op ooggetuigenverslagen was gebaseerd.
Wanneer de resultaten van de reconstructie en schouw bekend worden gemaakt is nog niet duidelijk.
 
Verslaggeving: Luc van Doorne
 

Dit bericht delen:

Advertenties