Nijmegen Toen en Nu Kolpingstraat

Van onze redactie
5 april 2015
Deze week een foto van de Kolpingstraat, gezien vanuit de Leo XIII-straat en gemaakt in het begin van de zeventiger jaren. De Kolpingbuurt en -straat zijn genoemd naar Adolph Kolping (1813-1865). Adolf Kolping was een Duitse schoenmaker die, aangedaan door de slechte leefomstandigheden van arbeiders, besloot priester te worden.
Als priester stichtte hij een grote hoeveelheid gezellenverenigingen. Deze verenigingen hadden als doel de arbeiders die zich in wilden zetten voor de samenleving, een veilig en sociaal netwerk te bieden. Wereldwijd zijn er inmiddels duizenden Kolpingverenigingen en zo ook in Nijmegen. Samen vormen zij het Kolpingnetwerk.
In 1950 is men begonnen met de bouw van de Kolpingbuurt en een jaar later kwamen de eerste bewoners er wonen. Op de foto ziet u het pand van Claassen Végé Supermarkt. In het linkerdeel van het pand op de foto startte de heer J.A.M. Claassen in 1957 een melkwinkel. In de rechterhelft kwam een zelfbedieningswinkel van de Co-op. Rond het jaar 1965 nam de heer Claassen de Co-op over en sloot zich aan bij de Végé-supermarkten en door deze samenvoeging groeide het pand uit tot een moderne supermarkt. In 1985 sloot de supermarkt zijn deuren.
Het pand heeft drie jaar leeg gestaan, maar in april 1988 openden cafetaria ’t Huukske en de buurtwinkel van Cals hun deuren. De bovenverdieping van het pand werd een kamerverhuurbedrijf. Cafetaria ’t Huukske werd vooral bekend doordat de zaak net na de opening de naam ‘Hup Hollandhuis’ kreeg. De eigenaar hield van voetbal en mede op verzoek van de buurt werd het cafetaria omgedoopt. De nieuwe naam werd met rode pannen op het dak geschreven en die liggen er nog steeds. Tot op heden zit er nog steeds een cafetaria in, dat nu Elif heet.
Bron oude foto: www.kolpingbuurt.nl
Verslaggeving: Ger Neijenhuyzen

Bezit u een oude foto die u eens in deze rubriek zou willen zien? Mail deze dan naar redactie@nieuwsuitnijmegen.nl

Dit bericht delen:

Advertenties