Gemeente boekt ruim 10 mln euro positief resultaat

Van onze redactie
2 april 2015
De gemeente Nijmegen sluit het boekjaar 2014 af met een positief resultaat van 10,1 miljoen euro. Dat is 5,5 miljoen meer dan verwacht. Dat staat in de Stadsrekening die de accountant deze week officieel goedkeurt. In de Stadsrekening legt het college van burgemeester en wethouders beleidsinhoudelijk en financieel verantwoording af over 2014.
Vroegtijdig optimisme
Wethouder Financiën Harriët Tiemens is tevreden met dit resultaat, maar waarschuwt voor vroegtijdig optimisme. “De Stadsrekening laat zien dat de gemeente een verantwoord financieel beleid voert. We doen dat bovendien zonder extra bezuinigingen. Maar in 2014 waren de gevolgen van de economische crisis en bezuinigingen vanuit het Rijk nog goed voelbaar voor de gemeente en Nijmegenaren. Het herstel van de economie en de woningmarkt is broos en we hebben nog steeds grote opgaven voor ons. Zo ligt er een ‘oude’ bezuinigingsopdracht van 30 miljoen euro. Maar ook de exacte gevolgen van decentralisaties in de zorg zijn onzeker evenals de grondexploitaties.”
Algemene buffer
Om de verwachte financiële risico’s op te kunnen vangen, kiest het college ervoor om het positieve resultaat grotendeels te gebruiken om de saldireserve te versterken. Dat is de algemene buffer waarmee de gemeente toekomstige financiële problemen kan opvangen. Die buffer is hard nodig. Zo moest de gemeente onlangs 5,3 miljoen euro uit de reserves halen om verwachte verliezen op de grondexploitatie op te vangen. Dat werd al eerder gemeld in de Voortgangsrapportage Grote Projecten (VGP).
Wmo en de Jeugdzorg 
Een deel van de financiële meevaller gebruikt de gemeente om mogelijke tegenvallers in de Wmo en de Jeugdzorg op te vangen. De Rijksoverheid verschuift taken op dit terrein naar de gemeenten en het is nog niet precies duidelijk wat de financiële gevolgen daarvan zijn.
Wethouder Tiemens: “Juist door nu verantwoorde financiële buffers op te bouwen, verkleinen we de kans dat er in de toekomst plotseling toch extra bezuinigingen nodig zijn op bijvoorbeeld armoedebeleid, onderhoud van wegen of onderwijs.”
 

Dit bericht delen:

Advertenties