Onderwijs en democratische innovatie aan elkaar gekoppeld

Van onze redactie
20 april 2015
In oktober dit jaar zal in Nijmegen de G1000 plaatsvinden. Dit is een burgertop waar duizend bewoners, ambtenaren en politici de koppen bij elkaar steken om samen tot belangrijke besluiten te komen, die ook gezamenlijk verder uitgewerkt worden. Dit democratische concept op basis van loting is afhankelijk van de steun van veel vrijwilligers en samenwerking met diverse partners in de stad. Vanochtend is een intentieverklaring om te willen samenwerken ondertekend door de organisatie van de G1000 Nijmegen en het project €œAllesbinder€ van de opleiding Culturele en Maatschappelijke Vorming van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen.
Concreet wil de CMV Allesbinder een werkplek faciliteren voor de G1000 op het Honigcomplex, van waaruit de burgertop kan worden georganiseerd en de vrijwilligers terecht kunnen. ‘Samenlevingsopbouw is een kerntaak van onze opleiding en bij de Allesbinder proberen we bruggen te slaan tussen diverse bewoners. We zien de G1000 als een kans voor onze studenten om in de praktijk aan de slag te gaan met democratische innovatie en bewonersparticipatie,’ aldus Miriam Jager, docent CMV en projectleider van de Allesbinder.
Platform
Het Stadslab Nijmegen en Bureau Lentekracht, die ook hun basis hebben op het Honigcomplex, zien samenwerking met de G1000 wel zitten. ‘Wij willen zelf ook een platform bieden aan bewoners die goede ideeën hebben voor hun buurt of stad en proberen allerlei partijen bij elkaar te brengen om samen te werken aan een betere leefomgeving. Daarom zetten we ons graag in voor de G1000 Nijmegen,’ aldus Koen Vrielink.
Kruisbestuiving
Ook Louis de Mast van de G1000 Nijmegen ziet veel kansen. ‘Door dit samenwerkingsverband zijn er veel mogelijkheden voor kruisbestuiving en kunnen we veel van elkaar leren op een plek waar het broeit en bruist. En het wordt pas echt interessant, ook voor studenten, als de mooie plannen uit de burgertop in de praktijk moeten worden gebracht.’
De G1000 is een burgertop, waar duizend bewoners, ambtenaren en politici de koppen bij elkaar steken om samen tot belangrijke besluiten komen, die ook gezamenlijk verder uitgewerkt worden. Uitgangspunt is dat in het G1000-model deelnemers worden geloot uit de Gemeentelijke Basisadministratie (alles volgens de privacy-regels). Daarbij wordt zo veel mogelijk een afspiegeling van de bevolking uitgenodigd om deel te nemen. Zo ontstaat een groep van hoog- en laagopgeleiden, mannen en vrouwen, mensen met hoge en lage inkomens, ouderen en jongeren, allochtonen en autochtonen, christenen en moslims. De kracht zit hem ook in het getal 1000, samen is dat een enorme bundeling van kennis en ideeën, het zogenaamde ‘wisdom of the crowd’.Deze mensen bepalen ook zelf de agenda waarover zij met elkaar willen spreken.
 

Dit bericht delen:

Advertenties