Rechtbank buigt zich over geheimhouden declaraties Gelderse Statenleden

Van onze redactie
5 mei 2015
Gelderse Statenleden moeten alle declaraties die ze indienen openbaar maken. Dat is de inzet van een rechtszaak die oud- Statenlid en Nijmegenaar Toine van Bergen is begonnen op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). De rechtbank Gelderland buigt zich komende donderdag 7 mei over deze kwestie.
Statenleden krijgen een vergoeding voor hun werk, die voldoende moet zijn om alle onkosten van te betalen. Daarnaast ontvangen alle fracties subsidie van de provincie Gelderland voor hun fractieondersteuning. Deze subsidiegelden worden per fractie ondergebracht in afzonderlijke stichtingen.
Bonnetjes niet openbaar 
Veel van deze stichtingen kennen- zo blijkt uit jaarrekeningen- een post “kostencompensatie voor Statenleden”. De jaarrekeningen van de stichtingen zijn wel openbaar, maar de bonnetjes die de statenleden bij hun stichtingen indienen niet.
Geheimhouding 
Aan deze geheimhouding wil Van Bergen met deze rechtszaak een einde maken. De rechtszaak begint komende donderdag 7 mei om 09.00 uur in de rechtbank in Arnhem en is openbaar. 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties