Column Erik Claus 'Te huur, te duur!'

Van onze redactie
10 mei 2015
Ik heb deze week lang moeten nadenken waar ik over zou schrijven. Misschien over Moederdag maar mijn relatie met mijn moeder is gewoon slecht. Dan had ik over dodenherdenking of bevrijdingdag kunnen schrijven want ik vind dat wel hele belangrijke dagen en ik hoop dat ze nog lang blijven bestaan. We moeten zeker ook in toekomst stil blijven staan bij wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd en we moeten zeker de jeugd blijven voorlichten over die tijd.
Maar eigenlijk wil ik het hebben over een brief, die denk ik bij zo’n kleine 15.000 huishoudens in Nijmegen in de bus is gevallen of gaat komen in loop van de komende weken. Ja, er komt weer een huurverhoging aan. Toen Simone en ik ons huis in 2004 kregen, betaalden we een huur van € 311per maand. Dat is in 10 jaar gestegen naar € 469 per maand. Elk jaar stijgt de huur wel 3 of 4 %.
En dat de huur stijgt in jaren dat het goed met de mensen en goed met de economie gaat, daar heb ik nog niet zo veel problemen mee. Maar we zitten nu toch wat jaartjes in een crisis. Een crisis die veroorzaakt wordt door de banken en, u raadt het al, de woningcorporaties. Ja, helaas betalen u en ik al jaren voor die crisis, die is veroorzaakt door mannen in mooie pakken die totaal geen verantwoording hebben genomen voor wat ze veroorzaakt hebben.
Ik vind dan ook dat onze gemeenteraad nog meer moet ingrijpen. Er zijn echt heel veel meer gezinnen die op dit moment nog meer in financiële problemen komen. Juist omdat ze door die crisis geen baan vinden en dus gewoon niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.
Levensbehoefte nummer 1 en 2 van een mens zijn eten en een huis. Een huis waar je een thuis van kan maken, waar je je veilig voelt, waar je rust vindt en van je gezin kan genieten. Daarnaast is het ook zo dat als je geen huis hebt, je geen adres hebt r en als je geen adres hebt ben je niet in ingeschreven bij BRP ( basis registratie personen). En als je niet ingeschreven staat, besta je gewoon niet in onze maatschappij en krijg je geen uitkering en ben je niet verzekerd.
Helaas zijn er op dit moment gewoon te veel mensen, die nog wel dat huis hebben maar de rest is gewoon weg omdat ze te veel financiële problemen hebben en dus geen rust of veiligheid meer vinden in hun eigen huis. En laten we eerlijk zijn, wanneer hebben woningcorporaties genoeg? Woningcorporaties moeten gewoon uit zichzelf inzien dat ze niet ieder jaar de huren moet verhogen. Dat ze in deze tijd van crisis een keer zeggen: wij zijn echt sociaal en wij zeggen het niet alleen maar laten het ook zien door onze daden en verlagen de huur een jaar met die 3 of 4%. Dan hebt je in mijn ogen lef en visie. Een gang naar de rechtbank en huisuitzettingen kosten ook bakken met geld en dat bespaar je dan misschien wel.
Ik wens iedereen een fijne Moederdag!
Erik Claus
Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.

Dit bericht delen:

Advertenties