Gisteravond vond in de bistro van de school de afsluitende avond plaats voor ouders, familie en vrienden. “Wat we daar geleerd hebben kunnen we niet voor onszelf houden, zoiets moet je delen met je omgeving.” Mirte bevestigt nog maar eens hoe waardevol de reis is geweest.
Samen leven doe je zo
De reis naar Suriname maakt deel uit van het project Samen Leven Doe Je Zo. Dat is een multicultureel project waar alle tweedejaars leerlingen aan gewerkt hebben. Tijdens dit project krijgen de leerlingen les over de verscheidenheid aan culturen in Nederland en wat je daarvan kunt leren. Aan het eind van het project mochten leerlingen zich opgeven voor de werkweek in Suriname. Het project wordt samen uitgevoerd met vmbo ’t Venster uit Arnhem. Docent Mark Weyers legt de keuze voor Suriname uit. “In Suriname is het heel gewoon dat verschillende culturen met elkaar mixen. Men kijkt niet naar de culturele achtergrond van elkaar, maar wordt er veel meer gekeken naar de persoon. Sterker nog, er is een groot wederzijds respect en openheid voor elkaars cultuur en religie.”
Gastvrij
Mirte en Silvana zijn nog steeds vol van alles wat ze gezien en geleerd hebben. “Het maakt daar niet uit wat je religie is of waar je vandaan komt, mensen kunnen prima met elkaar omgaan zonder in hokjes te denken.” Silvana heeft gezien dat het allemaal kan in Suriname. “In Paramaribo staan een moskee en een synagoge gebroederlijk naast elkaar. Daar maken de gebedshuizen gebruik van elkaars parkeerplaatsen en ruimtes als daar behoefte aan is.”
De werkweek kende een vol en gevarieerd programma. Zo hebben de leerlingen lessen gevolgd op een Surinaamse school, katoenplantages bezocht waar vroeger slaven aan het werk werden gezet en gemediteerd in een hindoestaanse tempel. Maar het hoogtepunt van de week was toch wel het huisbezoek bij een gastgezin van een Surinaamse leerling. Daar maakten de leerlingen van dichtbij mee hoe het er in een Surinaams gezin aan toe gaat en met zijn culturele achtergrond omgaat. Silvana heeft er nog steeds goede herinneringen aan. “Het was heel bijzonder om te merken dat we zeer welkom waren en dat ze alles voor ons wilden doen.”
Ambassadeurs
De laatste nacht sliepen alle leerlingen in een hangmat in het oerwoud. “Dat lag in eerste instantie niet echt lekker en je hoorde overal om je heen rare geluiden uit het bos. Maar de gezelligheid en de goede band die we met elkaar hebben opgebouwd zorgde ervoor dat we de laatste nacht prettig zijn doorgekomen.” Het staat Mirte nog allemaal helder bij. “Je moet het een keer hebben meegemaakt om te beseffen hoe bijzonder de multiculturele samenleving van Suriname is.”
De afsluitende avond is het slotstuk van het project. De groep laat aan familie en vrienden zien wat ze gedaan en geleerd hebben. Mark Weyers vertelt wat het doel van deze avond is. “De leerlingen zijn ambassadeurs en staan achter de doelstellingen van dit project. Hopelijk kunnen zij steeds meer mensen overtuigen van de voordelen van onze kleurrijke samenleving.”