Oude stoomtrein weer dag op de rails

Van onze redactie
8 mei 2015
Op zaterdag 16 mei zal er een ouderwetse stoomtrein te bewonderen zijn in Nijmegen. Die dag rijdt locomotief 01 1075 weer over de sporen van Nederland. Stoom Stichting Nederland organiseert dan de Karel de Grote Express, een rit vanuit Gouda met als eindbestemming Nijmegen.
De reden van deze treinreis is het 75-jarige bestaan van de stoomlocomotief. Nijmegen neemt een bijzondere plek hierbij in omdat hier, als laatste stad, nog een actief stoomlocomotievendepot in gebruik was. Toch werd de stoomtrein ook hier na 35 jaar dienst vervangen door geëlektrificeerde treinen. Het traject Nijmegen-Roosendaal was een van de laatste trajecten waar nog met stoomaandrijving gereden werd, voordat het spoor volledig geëlektrificeerd werd.
Voor de treinspotters
De locomotief 01 1075 zal vanaf Dordrecht de rit overnemen van stoomlocomotief 65 018 en zal via Breda, Tilburg, Den Bosch en Oss uiteindelijk om ongeveer 11.30 uur in Nijmegen aankomen. De stoomtrein zal helaas niet lang op het centraal station stilstaan, hij rijdt door naar een depot in Beekbergen om kolen en water te laden. Om 18.00 uur is hij nog een keer bewonderen wanneer de reis terug naar Gouda wordt gemaakt.
Verslaggeving: Freek Mommers 

Dit bericht delen:

Advertenties