Elf Nijmeegse onderzoekers ontvangen bijna 9 miljoen

Van onze redactie
18 mei 2015
Elf Nijmeegse onderzoekers, van wie drie van het Radboudumc en acht van de Radboud Universiteit, ontvangen elk maximaal 800.000 euro om een vernieuwende onderzoekslijn te ontwikkelen en een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Zij ontvangen een Vidi-subsidie uit de Vernieuwingsimpuls van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).
Van het Radboudumc ontvangen dr. Geert van den Bogaart, dr. Teun Bousema en dr. ir. Bart Smeets een Vidi-subsidie. Van de Radboud Universiteit krijgen dr. Mirjam Broersma, dr. Marcel van Gerven, prof.dr. Alexander Khajetoorians, dr. Floris de Lange, dr. Jan-Mathijs Schoffelen, dr. Maarten Solleveld en dr. Roel Willems een Vidi-subsidie. Bovendien komt dr. Annemieke Petrignani van de Universiteit van Amsterdam met haar Vidi naar Nijmegen om onderzoek te doen met het FELIX laserlab van de Radboud Universiteit.
Onderzoekers Radboudumc:
Activatie van het immuunsysteem
Dr. Geert van den Bogaart, afdeling Tumorimmunologie
Bepaalde witte bloed cellen activeren T-cellen van het afweersysteem door ze stukjes ziekteverwekkers te laten zien. Van den Bogaart wil het mechanisme ophelderen hoe ziekteverwekkers efficiënt gepresenteerd worden voor optimale activatie van het immuunsysteem. Die inzichten kunnen nieuwe behandelingen van ziektes zoals kanker mogelijk maken.
De verspreidingsstrategie van de malariaparasiet
Dr. Teun Bousema, afdeling Medische Microbiologie
Malaria verspreidt zich via muggen die geïnfecteerd raken met de parasiet nadat ze met malaria besmette personen hebben gebeten. Bousema probeert te achterhalen wanneer mensen voor het eerst besmettelijk zijn en welke strategieën de malariaparasiet gebruikt om zijn verspreidingskansen zo groot mogelijk te maken. Dit zal hopelijk leiden tot nieuwe kansen om malaria uit te roeien.
Mogelijkheden voor herstel van progressieve nierschade
Dr. Ing. Bart Smeets, afdeling Pathologie
Progressieve nierschade is een veel voorkomend probleem bij patiënten met een chronische nierziekte. Bart Smeets zal met zijn subsidie onderzoek gaan doen naar het belang van het signaaleiwit SDF-1 in het voorkomen en herstellen van schade aan de cellen van het nierfilter, de nierbuisjes en de kleine bloedvaatjes in de nier. SDF-1 heeft een belangrijke rol bij de aanmaak van nieuwe bloedvaatjes en het herstel van weefsels. Zijn uiteindelijke doel is een behandeling te ontwikkelen die herstel van nierschade mogelijk maakt.
Onderzoekers Radboud Universiteit:
Foutje? Bedankt!
Dr. Mirjam Broersma, Centre for Language Studies
Wie een tweede taal leert, krijgt te maken met ‘vreemde’, nieuwe klanken. De kans op fouten is groot, maar hoe leer je van die fouten als je ze zelf niet opmerkt? Mirjam Broersma gaat op zoek naar de beste manier waarop iemand zich bewust kan worden van zijn of haar fouten.
Representaties lezen uit het brein
Dr. Marcel van Gerven, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Marcel van Gerven gaat technieken uit de kunstmatige intelligentie inzetten om interne representaties te lezen op basis van gemeten hersenactiviteit. Hij illustreert deze aanpak door reconstructies te maken van waargenomen en voorgestelde stimuli, op basis van MRI metingen. Dit onderzoek vormt de basis voor nieuwe toepassingen binnen de neurowetenschappen.
Is quantuminformatie te representeren door individuele atomen?
Prof. Dr. Alexander Khajetoorians, Institute for Molecules and Materials Binnen dit project wil Alexander Khajetoorians onderzoeken of het mogelijk is om supergeleiders en individuele atomaire magneten te combineren en zo quantuminformatie en -berekeningen te realiseren met individuele atomen als bouwstenen.
Geloven is zien: de invloed van verwachtingen op waarneming
Dr. Floris de Lange, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
We zeggen vaak ‘Zien is geloven’, maar eigenlijk is het andersom: onze verwachtingen bepalen voor een groot deel wat we zien. Floris de Lange gaat onderzoeken hoe verwachtingen de breinprocessen van waarneming veranderen, en wat de gevolgen daarvan zijn.
Orkestratie van activiteit in de hersenen
Dr. Jan-Mathijs Schoffelen, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Onze hersenen bestaan uit een netwerk van met elkaar verbonden gebieden, die elk een eigen functie hebben. Jan-Mathijs Schoffelen wil weten hoe deze functionaliteit beïnvloed wordt door de communicatie tussen de hersengebieden.
Kruisbestuiving tussen getallen en symmetrie
Dr. Maarten Solleveld, afdeling Mathematics
In dit project gaat wiskundige Maarten Solleveld de verbanden tussen schijnbaar totaal verschillende dingen onderzoeken. Aan de ene kant getaltheorie, met breuken, wortels en generalisaties daarvan en aan de andere kant symmetrie, zoals de draaiingen van een bol. Dit zal leiden tot een beter begrip van beiden.
Waarom vinden we verhalen mooi?
Dr. Roel Willems, Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour
Als we een verhaal lezen, leven we mee met de hoofdpersonen en stellen we ons voor wat we lezen. Mensen verschillen erg in welke verhalen ze mooi vinden. Roel Willems bestudeert hoe ons voorstellingsvermogen de waardering van verhalen beïnvloedt, en hoe dit verschilt tussen mensen.
Vormen en formaten van buitenaardse organische moleculen
Dr. Annemieke Petrignani, Van ’t Hoff Institute for Molecular Sciences (UvA) en FELIX facility (Radboud Universiteit)
Koolwaterstoffen zijn overal. De buitenaardse varianten spelen een belangrijke rol in de vorming van sterren en planeten en mogelijk leven. Annemieke Petrignani gaat in de Nijmeegse FELIX facility de infrarode karakteristieken van koolwaterstoffen meten om hun buitenaardse vormen en formaten te kunnen bepalen.
Annemieke Petrignani gaat met haar Vidi zowel onderzoek doen aan de Universiteit van Amsterdam als binnen de FELIX facility van de Radboud Universiteit.
Vidi
Vidi’s zijn gericht op excellente onderzoekers die na hun promotie al een aantal jaren succesvol onderzoek hebben verricht. De wetenschappers behoren tot de beste tien à twintig procent van hun vakgebied. Met een Vidi kunnen zij vijf jaar lang onderzoek doen. Op deze manier stimuleert NWO nieuwsgierigheidsgedreven en vernieuwend onderzoek.
 

 

Dit bericht delen:

Advertenties