Markering brandgrens Nijmegen 22 februari 1944 gaat er komen

Van onze redactie
20 mei 2015
Drie maanden geleden is het project Brandgrens024 van start gegaan. Dit brandgrensproject is een initiatief van Bregje Jaspers en heeft als doel het leggen van herinneringsplaatjes langs de brandgrens van het bombardement op Nijmegen van 22 februari 1944. Inmiddels heeft de initiatiefneemster meer dan 12.000 euro aan donaties en toezeggingen ontvangen voor het leggen van de herinneringsplaatjes. Hiermee kan het het minimale aantal markeringen van 200 herinneringsplaatjes in de straten worden gelegd. Deze minimale hoeveelheid is nodig om de brandgrens goed te kunnen tonen.
Vanaf het begin heeft de initiatiefneemster van het project  aangegeven dat wanneer het er voldoende geld zou zijn opgehaald voor het financieren van 200 naamplaatjes, er concrete vervolgstappen gaan worden gezet.  De volgende stap is in overleg gaan met onder andere het Regionaal Archief Nijmegen over het bepalen van de juiste plekken.
800 herinneringsplaatjes 
Het uiteindelijke doel is genoeg financiële steun te krijgen om met  800 herinneringsplaatjes  de brandgrens van het bombardement  te kunnen aanduiden,  800 omdat dat het aantal slachtoffers is van het bombardement. Symbolisch voor ieder slachtoffer een herinnering. Hiervoor moet 48.000 euro worden opgehaald.
Persoonlijke reacties
De actie heeft al vele persoonlijke reacties opgeroepen. Onder andere van mensen die doneren omdat ze familieleden verloren zijn bij het bombardement en zij door deze naamplaatjes eindelijk op ongeveer de juiste plek een herdenkingspunt krijgen. Zo doneerde een oudere dame maar liefst drie herdenkingspunten omdat ze het fijn vindt dat er eindelijk voor haar overleden moeder, zusje en neef een plek komt om te herdenken bij het station, waar tijdens het bombardement vele slachtoffers zijn gevallen
Doneren
Een plaatje kost 60 euro maar er kan al gedoneerd worden vanaf een kwart plaatje voor 15 euro of een halve voor 30 euro. Mensen kunnen ook bijdragen voor meerdere plaatjes.
Kijk voor meer informatie op de website van Brandgrens024.
 

Dit bericht delen:

Advertenties