Column Erik Claus 'Gratis geld!'

Van onze redactie
24 mei 2015
De afgelopen weken komt het onderwerp basisinkomen steeds vaker in beeld zowel op tv als in verschillende kranten, magazines en in de gemeenteraden in het land. Zo ook in Nijmegen. GroenLinks heeft een debatstuk geschreven en deze is door de gemeenteraad besproken. Na het lezen van het debatstuk van GroenLinks en het beluisteren van de discussie in de gemeenteraad, heb ik toch het idee dat wat GroenLinks wil meer te maken heeft met het verbeteren van de participatiewet dan met een basisinkomen.
Een basisinkomen voor iedereen is een erg mooi idee in een perfecte wereld. Iedereen zou een basisinkomen krijgen, geen WW, sociale dienstuitkering, geen toeslagen, geen AOW of wat dan ook, alles wordt afgeschaft en iedere Nederlander krijgt iedere maand een bedrag, ook de mensen die werken of baby’s. Over de hoogte van het bedrag doen verschillende berekeningen de ronde. Eén ding is zeker: het kost het rijk erg veel geld en in verschillende berekeningen gaat bijvoorbeeld de btw naar 50% dus dan ben je alweer de helft kwijt aan het betalen van de btw.
Zelf ben ik tegen een basisinkomen. Ik ben wel voorstander van het verbeteren van de participatiewet. De participatiewet is gewoon verschrikkelijk, mensen worden bedreigd met kortingen of het inhouden van je uitkering als je iets niet goed doet. Als je zelfs maar een klein foutje maakt, word je meteen bestempeld als fraudeur terwijl de mensen die echt op grote schaal frauderen niet worden aangepakt. Het gekke van het hele verhaal is dat GroenLinks in Den Haag voor de Fraudewet heeft gestemd en in Nijmegen wil GroenLinks het gaan verbeteren, blijkbaar weet die partij niet wat ze willen.
Ik vind zelf dat iedereen die kan werken ook moet gaan werken, maar ik kan me voorstellen dat heel veel mensen in deze tijd geen werk vinden. Op dit moment is het zo dat voor iedere vacature, 8 mensen beschikbaar zijn. Tja, dan word het heel moeilijk om wat vinden. Maar je kunt wel mensen inzetten om vrijwilligers werk te doen, bijvoorbeeld in de zorg of bij sportverenigingen. Mensen met jonge kinderen, tot 12 jaar, moeten gewoon thuis kunnen blijven als ze dat zelf graag willen, dat komt alleen ten gunste van kinderen in de toekomst. Daarnaast kan er ook wat aan de bureaucratie worden gedaan. Eenvoudiger, een vermindering aan regels waardoor het systeem transparanter wordt, minder administratieve lasten met zich meebrengt en daardoor ook minder uitvoeringskosten voor de gemeente.
Ik denk dat met de komst van een basisinkomen het verschil tussen arm en rijk en verschil tussen werkende en niet werkende, nog vele malen groter wordt dan nu het geval is. Ik denk ook dat met de komst van een basisinkomen de euro veel minder waard wordt. Daarnaast denk ik dat de vaste lasten zoals huur of hypotheek, eten en drinken, een auto of openbaar vervoer nog vele malen duurder zullen worden. Wat waarschijnlijk weer met zich meebrengt dat nog meer mensen in problemen komen en dus bijvoorbeeld onder brug moeten gaan slapen. En dat willen we toch met zijn allen niet?
Deze column wordt u geheel gratis aangeboden door Nieuws uit Nijmegen en Erik Claus.
Fijne zondag allemaal.
Erik Claus is ervaringsdeskundige Maatschappelijke Opvang, auteur, vader van Mike en Lucas en de geliefde van Simone.

Dit bericht delen:

Advertenties