Nijmeegse kinderen bouwen levende windmolen

Van onze redactie
23 mei 2015
Vrijdag 29 mei gaan de coöperatie WindpowerNijmegen en de Gelderse Natuur en Milieufederatie samen met een team kinderen van basisschool De Wieken een 'levende windmolen' bouwen. Wanneer veel bewoners uit Nijmegen zich aansluiten kan er een nieuw record worden gevestigd. Het geheel wordt gefilmd voor een documentaire over duurzaam Nijmegen.
Op 5 oktober 2014 werd er in de uiterwaarden bij Lent ook al een levende windmolen gebouwd. Met die levende windmolen werd zichtbaar dat windenergie op de steun van veel mensen kan rekenen, maar óók dat de betrokkenheid van mensen nódig is voor de overgang naar steeds meer duurzame energie. Er deden 213 mensen mee aan de actie, die notarieel is vastgelegd.
Basisschool De Wieken
Vrijdag 29 mei wordt deze actie herhaald. Vanaf 9.00 uur gaan kinderen uit de bovenbouw van basisschool De Wieken op het schoolplein in de vorm van vier wieken rondom een as staan. Andere kinderen vormen vervolgens de mast. Nog meer kinderen en iedereen die verder aan de actie wil meedoen vormen een grote cirkel om de windmolen heen. En dan gaan de wieken draaien, oftewel de wieken-kinderen gaan lopen, stap voor stap op het ritme van tien jeugdige djembé-spelers. Eerst voorzichtig en uiteindelijk steeds trefzekerder, door de mast heen en de wieken op vaste afstand van elkaar.
European Green Capital Award
Zowel het vormen van de levende windmolen als het draaien van de wieken wordt gefilmd. De mooiste beelden worden gebruikt voor een korte film over Nijmegen als groene stad met heel veel duurzame initiatieven. De film wordt op 17 juni in Bristol (Engeland) vertoont aan de jury van de ‘European Green Capital Award’, waarvoor Nijmegen één van de vier genomineerden is. Als Nijmegen wint mag het zich in 2017 een jaar lang groene hoofdstad noemen.
Wilt u deelnemen aan deze actie? Kom dan op vrijdag 29 mei om 9.00 naar basisschool De Wieken op Floraweg 69 in Nijmegen West. De actie duurt tot 9.40 uur.
 

Dit bericht delen:

Advertenties