Illegale huisvuilzakken in omloop

Van onze redactie
27 mei 2015
Op verschillende plekken in Nijmegen zijn de laatste maanden illegale groene huisvuilzakken in omloop. Deze zakken worden tegen een lagere prijs dan de officiële prijs van ‚€ 0,93 per zak via internet en via tussenhandelaren te koop aangeboden. Het is niet toegestaan om deze illegale huisvuilzakken te gebruiken om restafval aan de weg te zetten. Op dit moment onderzoekt de politie op welke wijze en door wie de illegale zakken in roulatie worden gebracht. Zowel de productie en distributie als het gebruik van illegale zakken zijn dan ook strafbare feiten.
Elke inwoner van Nijmegen betaalt via de groene vuilniszak een belangrijk deel van de kosten om alle huishoudelijke afvalstromen in Nijmegen in te zamelen en te verwerken. Deze kosten behoren tot de laagste van Nederland. Dat zou je misschien niet zeggen als je 93 cent per groene vuilniszak moet betalen. Toch zorgt juist dit hoge tarief ervoor dat de kosten als geheel en daarmee voor elk individueel huishouden in Nijmegen laag blijven. Dit komt doordat het hoge tarief van 93 cent per groene vuilniszak mensen stimuleert om het afval thuis maximaal te scheiden. Nijmegen behoort dan ook tot de top van afvalscheiders in Nederland.
Milieu
Dat is niet alleen goed voor het milieu. Het verwerken van oud papier, glas, textiel en nog vele andere herbruikbare stromen is namelijk veel goedkoper dan het verwerken van restafval. Dat restafval moet tegen hoge kosten worden verbrand. Met andere woorden: hoe minder restafval we hebben, hoe goedkoper we met zijn allen uit zijn. En dat zien we ook terug als we de kosten voor de afvalinzameling en –verwerking in Nijmegen vergelijken met andere gemeenten. Kortom, met de groene zak stimuleren we scheiding van afval én houden we de kosten laag.
Officiële groene zakken
Daarom is het ook zaak de officiële groene zakken van € 0,93 per stuk te gebruiken. Goedkoper zijn ze niet! Wilt u er zeker van zijn dat u de goede huisvuilzakken gebruikt? Koop deze dan bij de supermarkt en andere erkende verkooppunten, zoals buurtwinkels. U kunt de verkooppunten terugvinden op de website van de dar.

Dit bericht delen:

Advertenties