Insecten eten oplossing voedselprobleem?

Van onze redactie
1 december 2013
Het eten van insecten lost het wereldvoedselvraagstuk niet op. Dit is de uitkomst van het debat in het collegezalencomplex van de Radboud Universiteit. Maandagavond werd daar een lezing, debat en proeverij georganiseerd. Entomoloog Arnold van Huis en filosoof Luca Consoli kwamen aan het woord. BugBon zorgde voor de hapjes.

“Het eten van insecten als oplossing voor het voedselprobleem is een beetje als de klimaatverandering. We kunnen dijken bouwen om het water buiten te houden, maar we kunnen ook onze leefstijl veranderen. We kunnen insecten gaan eten om het probleem op te lossen, maar we kunnen ook meteen overstappen op kweekvlees of het eten van plantaardige eiwitten,” aldus Consoli.

Entomoloog Van Huis, van de Universiteit van Wageningen, stelde iets anders. Hij gaf aan dat de voedingswaarde van insecten en vlees ongeveer overeenkomt. Ook benadrukte hij dat men in de tropen geen insecten eet omdat ze zich niets anders kunnen permitteren. Een pond insecten kost daar namelijk meer dan een pond vlees. ”Het eten van insecten wordt daar als statussymbool gezien.”

Na de lezing van de entomoloog werden er hapjes rondgedeeld, gemaakt door fooddesigner Daisy Stauder. Per deelnemer was gerekend op drie hapjes, maar door de hoge opkomst moest er gedeeld worden. Nadat er geproefd was ging een microfoon rond. De bezoekers reageerden enthousiast. “Ik vond dat de sprinkhaan me wel heel erg aankeek. Uiteindelijk is het gewoon het idee dat je weerhoudt. Eigenlijk is het best lekker,” aldus een meisje voorin de zaal.

Aan het eind van de avond bleek dat het eten van insecten een verrijking is van ons smaakpallet, maar niet meer dan dat. In dit opzicht deelt de meerderheid van de zaal de mening van Consoli. Ondanks het feit dat Arnold van Huis een lading kritiek over zich heen kreeg, bleef hij positief. Hij vond de avond heel erg leuk, vooral omdat er ook veel kritische vragen werden gesteld. “Ik ben wel gewend aan kritiek en ik snap ook heel goed dat mensen hier kritisch over zijn.” Op de vraag of hij had verwacht dat het zo druk zou worden, antwoordde hij: “Ik had dat wel verwacht. Toen ik in ’96 met de lezingen begon was er al veel belangstelling voor dit onderwerp en dat is altijd wel zo gebleven.”

De eerste reacties over de avond waren positief. De bezoekers waren het eens over het antwoord dat het debat gaf. Gaby van Loon gaf aan dat ze het eten van insecten wel heel erg interessant vond. “Het gaat vast heel lang duren voordat we er in Nederland aan gewend zijn. En als dat al zo is denk ik niet iets vasts is, meer als kleine snack.”

Het debat van deze avond was een onderdeel van de debatreeks ‘Feed the world’. Dit wordt georganiseerd door het Soeterbeeck programma, het NCDO en de Vereniging van Nederlandse debatcentra. De reeks heeft als doel een discussie op gang te brengen over het heersende voedselprobleem in de wereld. Het laatste debat zal plaatsvinden op 9 december in het LUX in Nijmegen. De vraag ‘Hoe start je een voedselrevolutie?’ zal dan centraal staan.

 

 

Verslaggeving: Roos Derrix


Dit bericht delen:

Advertenties