Deelnemers gezocht voor onderzoek behandeling angst voor terugkeer kanker

Van onze redactie
26 juni 2015
De afdeling Medische Psychologie van het Radboudumc heeft met een subsidie van de KWF kankerbestrijding een psychologische behandeling ontwikkeld, specifiek gericht op angst voor terugkeer van kanker bij patiënten met borst-, darm- of prostaatkanker. Het doel van de cognitieve gedragstherapie is om te leren om op een andere manier met de angst om te gaan zodat men er in mindere mate door wordt beperkt.
SWORD staat voor “Survivors’ Worries of Recurrent Disease”, oftewel de zorgen die men kan hebben over de mogelijke terugkeer van kanker. Ondanks dat angst voor terugkeer van de ziekte bij veel patiënten een rol speelt ontbreekt tot op heden een bewezen effectieve psychologische behandeling van deze angst.
Deelnemers
Op dit moment zijn de onderzoekers op zoek naar patiënten met borst-, darm- of prostaatkanker die willen deelnemen aan het onderzoek. Patiënten komen in aanmerking wanneer zij tussen 6 maanden en 5 jaar geleden de behandeling van kanker hebben afgerond en in overheersende mate last blijven houden van angst voor terugkeer van de ziekte.
Wat houdt deelname in?
De deelnemers worden vier keer gevraagd enkele vragenlijsten in te vullen. Daarnaast worden zij willekeurig in één van de twee groepen ingedeeld. De eerste groep krijgt het behandelprogramma wel aangeboden, de tweede groep krijgt deze juist niet.
Kijk voor meer informatie en aanmelden op de website van het Radboudumc.

 

Dit bericht delen:

Advertenties