Column Janus van 'Kroeg in stadhuis'

Van onze redactie
26 juni 2015
De "verkroeging" van de binnenstad gaat onverdroten voort. Geen straatje en geen gaatje of de ober tapt uit hetzelfde vaatje. Vijf, alleen al deze maand. Daar komt nu het stadhuis bij. In de passage, die nooit als stedelijke forum uit de verf kwam, komt een groot horecabedrijf. Niet alleen om ambtenaren van groen krachtvoer te voorzien maar ook om dorstige passanten te laven en zo de kloof naar de politiek te versmallen.
Nog geen halve eeuw geleden telde de Grote Markt slechts anderhalve kroeg en een keldertje. Moet je nu eens komen. Op twee warenhuizen na is het horeca en ook die grootgrutters graaien gretig mee. Als de consumptiemaatschappij zich ergens weerspiegelt weet dan is het wel rond de toog en achter het buffet. Het stadsbestuur hoeft niets te doen. Het koopcentrum wordt vanzelf een pretpark.
VVD en D66 willen dat proces versnellen door het winkelbastion Molenpoort plaats te laten maken voor een nieuw Nijmeegs forum met bijvoorbeeld een fancy en trendy markthal. Leuk bedacht, maar kun je voor zoiets niet beter meteen dat stadhuis slopen. Het begin is er.


Janus van Traa
 

Dit bericht delen:

Advertenties