Kwaliteitsimpuls Parkinsonzorg in Radboud

Van onze redactie
4 december 2013
Een radicale wijziging in de financiering van zorg. Dat is wat het Radboudumc en twee grote zorgverzekeraars (CZ en VGZ) vandaag in een nieuw zorgcontract met elkaar vastleggen. Daarbij is de kwaliteit van zorg leidend voor de vergoeding die het ziekenhuis krijgt en niet het aantal verrichte medische handelingen. Deze unieke financieringssystematiek moet leiden tot een kwaliteitsimpuls van de zorg voor Parkinsonpatiënten.

Het Parkinson Centrum Nijmegen van het Radboudumc en twee grote zorgverzekeraars (CZ en VGZ) gaan gezamenlijk investeren in betere kwaliteit van zorg voor mensen met Parkinson. De basis hiervoor is een geheel nieuwe wijze van bekostiging van de parkinsonzorg die uniek is voor Nederland. Wanneer het Radboudumc er in slaagt mensen sneller beter te maken, verdient het meer per patiënt.

Als onderdeel van het nieuwe zorgcontract gaan zowel CZ als VGZ gezamenlijk meer geld  investeren in het Parkinson Centrum Nijmegen. Deze investering wordt gebruikt om de service aan patiënten te optimaliseren, zodat patiënten langer thuis kunnen blijven en meer regie krijgen over hun ziekte.

Openbaar maken resultaten

Ook gaat het Parkinson Centrum Nijmegen de uitkomsten van zorg volledig openbaar maken. De kwaliteit van de geleverde zorg en de gezondheid van de behandelde patiënten zal gemeten worden aan de hand van landelijk afgesproken kwaliteitscriteria. Alle partijen zijn er van overtuigd dat dit zal leiden tot een betere kwaliteit van zorg en tot een betere gezondheid van patiënten, tegen lagere kosten.

Deze nieuwe aanpak vormt een radicale wijzing in de manier waarop artsen en andere zorgaanbieders tot op heden worden bekostigd. De nieuwe bekostiging op basis van transparantie over de bereikte uitkomsten vormt een krachtige prikkel om de kwaliteit van zorg te verbeteren en om optimale gezondheidswinst te bereiken, met zo weinig mogelijk verrichtingen. De afspraken gelden vooralsnog voor één jaar, maar het uitgangspunt is dat de komende jaren steeds meer ziekenhuizen en ook zorgverleners uit de eerste lijn worden aangesloten bij dit initiatief. Bij aangetoond succes zal deze nieuwe aanpak ook voor patiënten met andere chronische ziekten worden toegepast.


Dit bericht delen:

Advertenties