Column Janus van Traa 'Tien dagen roze'

Van onze redactie
3 juli 2015
Alles heeft zijn prijs. Ook de Giro. De stad stopt tonnen in dat Italiaanse wielercircus. Voor dat geld wordt de halve stad afgesloten, maar dat heb je ook wat. De vloek en de zucht van een roze wolk op de Oranjesingel. Aardig allemaal, maar toen besloot het stadsbestuur opeens dat alles in de stad tien dagen lang ondergeschikt is aan die betaalde tweewielers. Weg standplaatsen, terrassen, feestjes. Jongens, jongens, doe dat nou toch niet, dacht ik meteen. Er is draagvlak nodig om de burgemeester straks als ronde-miss op het podium te hijsen.
Natuurlijk draait het allemaal om de glorie van lokale notabelen en wielervrienden, maar ook de rest van de stad kan via de televisie een glimp opvangen. Nijmegen als centrum van de wielerkosmos. Beelden van de stad gaan de wereld over. Onbetaalbare stadspromotie waarvoor de provincie ook nog eens gretig miljoenen van ons Nuon-geld op tafel legt.

En nou maar hopen dat die Italianen de goede beelden schieten. Mogelijk volgen ze de richting waarin hun keizerlijke voorvader op het Traianusplein staat te wijzen. Tufstenen muurtjes in een vitrine van het casino, een Romeinse kijkkast aan de Derde Walstraat en vertekend plaveisel op het Kelfkensbos. Nijmegen heeft ervaring met die Italianen. Nog vrijwel dagelijks zijn we doende om alle scherven die ze hier achterlieten op te ruimen. Hopelijk maakt die Giro geen brokken. Nijmegen verdient roze. Hoort bij de stad, maar overdrijf het niet.

Janus van Traa
 

Dit bericht delen:

Advertenties