W4: Nieuwe samenwerking in zorg en welzijn

Van onze redactie
4 december 2013
W4, dat is de naam van het nieuwe samenwerkingsverband van welzijnsorganisaties in Nijmegen.
Het Inter-Lokaal, NIM Maatschappelijk Werk, Swon het seniorennetwerk en Tandem Welzijn hebben de handen ineen geslagen om de dienstverlening op gebied van zorg en welzijn in Nijmegen toekomstbestendig te maken.

De W4 krijgen vanaf 2014 de regie over de uitvoering van het welzijnswerk in Nijmegen, maar de gemeente blijft als opdrachtgever eindverantwoordelijk voor de resultaten die de W4 oplevert. De W4 heeft in opdracht van en in samenwerking met de gemeente Nijmegen een plan gemaakt voor de inrichting van de basisinfrastructuur welzijn in Nijmegen. Concreet betekent dit dat de vier welzijnspartijen de welzijnstaken in de stad, op basis van de kwaliteiten per organisatie verdelen. Centraal staat hierbij voor de W4 dat de kwaliteit van de gezamenlijke dienstverlening nog verder kan worden verbeterd, omdat de organisaties complementair zijn aan elkaar.

De verdeling in domeinen is als volgt:
 Inclusieve wijknetwerken – Tandem
 Informele zorg – Swon
 Informatie en advies – Het Inter-Lokaal
 Hulpverlening en coördinatie – NIM
 Regie drang en dwang – NIM


Met deze indeling krijgen de vier partijen de regie over de domeinen, maar zijn zij niet exclusief de uitvoerder. De uitvoering blijven zij samen doen met partners in de stad.

Het domein van zorg en welzijn is flink in beweging. Het Wmo-beleidsplan ‘Solidair, Samen en Solide” en de veranderingen in de AWBZ en Jeugdzorg, maken een nieuwe manier van werken in het welzijnsdomein nodig. De gemeente wil goed voorbereid zijn op de aankomende veranderingen en wil het ontwikkelen van één lokale toegangspoort, waar bewoners terechtkunnen voor ondersteuning en zorg zoveel mogelijk stimuleren. De W4 staat daarom voor een aantal ontwikkelopgaven in de domeinen, waaronder de stadsbrede uitrol van de Stips en Sociale Wijkteams. Dit is vanaf 2014 de voornaamste toegangspoort naar ondersteuning en zorg in de stad.

Door de samenwerking in W4-verband kan er effectiever en goedkoper gewerkt worden. Dit levert een besparing op van van 7,5 ton, terwijl de kwaliteit en toegankelijkheid van de dienstverlening overeind blijven. Bert Frings, wethouder zorg en Welzijn: “Ik ben er trots op dat we in onze stad werken met partners die de nieuwe basisinfrastructuur welzijn kunnen dragen. De nieuwe werkwijze gaat uit van kwaliteit en expertise én we realiseren een bezuiniging zonder verlies van kwaliteit.”


Dit bericht delen:

Advertenties