Advies RIVM: vanmiddag maximaal een kwartier in de zon

Van onze redactie
4 juli 2015
Sinds enkele dagen is het Nationaal Hitteplan van kracht. In het plan worden taken voor instellingen beschreven en voor de burger aangegeven welke maatregelen zij kunnen nemen tegen oververhitting en verbranden.
Zonkracht geeft de mate van intensiteit van UV-straling weer die de aarde bereikt. Dit is bepalend voor hoe lang de huid aan de zon kan worden blootgesteld zonder rood te worden. Het RIVM vermeld de verwachte zonkracht van alle dagen op haar website.

Verwachte zonkracht zaterdag 4 juli

Het RIVM vermeldt dat de zonkracht vandaag tegen de 7 wordt, tussen 12.00 en 16.00 zal de zonkracht pieken (boven zonkracht 5). 3 Juli piekte de zonkracht op ongeveer zonkracht 5, 2 juli eveneens.
Het KNMI geeft voor vandaag ook aan: UV-index 7 bij onbewolkt weer en UV-index 4 bij bewolkt weer. Zolang het onbewolkt blijft geeft de index dus een sterke UV-straling aan, in 10 tot 15 minuten kan de huid al rood worden. 

Waarom belangrijk om te weten

UV straling heeft werking op processen in de huid en in het oog. Het dringt niet diep in het lichaam door. Hierdoor kunnen er korte termijn effecten optreden, maar lange termijn effecten komen soms pas na jaren naar boven.  Korte termijn effecten zijn bijvoorbeeld bruining, verdikking huid, rode huid, sneeuwblindheid en een remmende werking op het immuunsysteem. Op lange termijn kan er huidkanker ontstaan, maar ook de oogziekte staar.
Het KWF geeft aan dat 90 procent van de Nederlanders weet dat de zon de kans op huidkanker vergroot, maar dat toch 1 op de 3 Nederlanders verbrand. Op hun website kan ook de huidtypetest gedaan worden. Aan de hand van deze test wordt bepaald welke maatregelen voor welk type huid wenselijk zijn.

Tref maatregelen

Vandaag is een dag waarop iedereen zich moet realiseren dat bescherming meer dan gewenst is. Aangeraden wordt om maatregelen zoals in het Nationaal Hitteplan beschreven wordt te treffen, of de aanbevelingen van KWF op te volgen. Smeer je in, bedek de huid, zoek schaduw op. Voor degene die toch wil gaan zonnen is het onder meer belangrijk: de huid te laten wennen aan de zon, insmeren een half uur voordat je gaat zonnen, niet uitgebreid zonnen tussen 12.00 en 15.00 uur.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties