Open brief: zwerfafval loopt uit de hand

Joris Leenders
6 juli 2015
In de open brief 'zwerfafval loopt uit de hand' aan de gemeente Nijmegen en aan alle Nijmegenaren wordt erop geattendeerd dat het zwerfafval op de Waalstranden de spuigaten uitloopt. Sinds de voetgangersbrug die de Waalkade met natuurgebied de Stadswaard verbindt geopend is neemt het afval enorm toe.
De actiegroep Actie Schone Waal heeft de open brief geschreven. Hun doel is om de Waalstranden schoon te houden. Sinds de opening van de verbindingsbrug is er een toenemende stroom mensen die de stranden bezoekt. Deze toename gaat gepaard met een toename van zwerfafval. Sinds juli 2014 bestaat de groep, zij is ontstaan uit Pelgrimsroute Walk of Wisdom. De actiegroep ruimt periodiek de Waalstranden op en dagelijks is er ook een groepje mannen dat zich vrijwillig inzet voor een schoon natuurgebied. Aangezien het dweilen met de kraan open is geworden, komt de actiegroep nu met de open brief.
 
Open brief en mogelijke oplossingen

In de brief vraagt de groep zich af of de Nijmegenaren wel willen dat er een schoon natuur- en recreatiegebied is. Gezien de berg zwerfafval lijkt het de bezoekers niet veel te interesseren. Daarom stelt de actiegroep een aantal oplossingen voor, zoals tegen hoog water bestendige afvalbakken, een vergrote en diverse groep mensen van bedrijven, instellingen of verenigingen die komen prikken om het afval op te ruimen, en een kenmerkende Konikpaard bij de ingang als afvalbak.

Schone Waal Challenge

De groep vraagt de gemeenteraad deel te nemen aan de Schone Waal Challenge. Deze uitdaging is bedoeld om het probleem onder ogen te zien. Ook vraagt zij een opvolger om schoon te maken, een groep die het stokje kan overnemen. Symbool van de groep is de gouden afvalknijper. Burgemeester Bruls nam deze als eerste aan en sindsdien wordt de knijper doorgegeven.

Aan alle Nijmegenaren
 
Mensen of organisaties die een schoon natuurgebied belangrijk vinden en willen bijdragen kunnen zich inschrijven op de online opruimkalender. Per keer wordt er ongeveer anderhalf uur in een team van vijf personen geprikt. De materialen hiervoor worden door Dar gesponsord.

Dit bericht delen:

Advertenties