Ambulancepersoneel in actie voor gelijkwaardige cao

Joris Leenders
8 juli 2015
Sinds 1 januari 2015 is de cao voor ambulancepersoneel verlopen. Vanaf oktober 2014 wordt er al gesproken over een nieuwe cao. De onderhandelingen tussen het personeel en werkgever Ambulancezorg Nederland liepen 31 maart 2015 echter vast. Het loonbod dat AZN gedaan heeft is niet conform de wens van het personeel. Het personeel voert daarom actie voor betere arbeidsvoorwaarden.
Het AZN is de werkgever en belangenorganisatie van de Regionale Ambulance Voorzieningen, kortweg RAV’s. Nijmegen valt onder de regio Gelderland-Zuid. In heel Nederland zijn er om en nabij de 5.300 mensen werkzaam in de ambulancezorg, 4.600 hiervan behoren tot het rijdend personeel. De vraag om een ambulance wordt uitgezet bij de Meldkamers Ambulancezorg. In Nijmegen valt de ambulancezorg en de meldkamer onder de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Situatie ambulancepersoneel

Het ambulancepersoneel loopt 2.75 procent in het loon achter op personeel uit andere zorgsectoren. Met het liggende loonaanbod van AZN loopt dit zelfs verder op tot 3.75 procent. Het ambulancepersoneel acht dit onwenselijk en onacceptabel. Vakbonden vinden het voorstel van de werkgever zelfs schofferend. De bonden, FNV en CNV, beraden zich op vervolgstappen en acties.

Verantwoorde arbeidsomstandigheden

In Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn er reeds acties gevoerd. Inzet zijn goede afspraken met betrekking tot de CAO, koopkracht en verantwoorde arbeidsomstandigheden. In Rijnmond heeft het personeel in juni bijvoorbeeld het werk twee uur lang neergelegd, met uitzondering van spoedgevallen. Gisteren maakte de FNV bekend dat het ambulancepersoneel van de regio’s Hollands Midden, Amsterdam en Noord Holland Noord werkonderbrekingen van twee uur houden.

Actie voor meer gelijkwaardige en verbeterde voorwaarden

Een voorbeeld van verantwoorde arbeidsomstandigheden is dat bij de cao Ziekenhuizen vijfenvijftig plussers niet verplicht nachtelijke diensten hoeven te draaien. Het ambulancepersoneel wil dit voor het ambulancepersoneel ook realiseren. Daarnaast liggen er verschillende wensen ten aanzien van loonsverhoging, duurzame inzetbaarheid personeel of over scholing.
De actiecoördinator van deze regio, de heer Gerard Mulder, vertelt: ‘Op dit moment voeren we in onze regio via verschillende wegen actie. Elke dag hebben we recht op een half uur pauze en die namen we voorheen op het moment dat het uitkwam. Nu nemen we om 11.00 uur een half uur pauze en rijden tijdens de pauze alleen uit voor spoedgevallen. We willen natuurlijk wel de noodzakelijke zorg bij spoedgevallen bieden. Als het geen spoedrit betreft kan de rit wel heel even wachten. Overwerken doen we nu ook niet. Sinds de digitalisering moeten we verslagleggen op de computer. Voorheen hadden we een secretaresse die onze geschreven verslagen digitaal maakte, de secretaresse is helaas wegbezuinigd. We schrijven de verslagen nu nog op papier en dit geeft de werkgever een verwerkingsprobleem. Zo proberen we ook druk uit te oefenen op de werkgever om onze wensen kracht bij te zetten.’
De actiecoördinator sluit af: ‘Het ambulancepersoneel verdient een goede en betere CAO, daar voeren we samen met de vakbonden actie voor.’
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties