Wetenswaardigheden 99ste Nijmeegse Vierdaagse bekend gemaakt

Joris Leenders
9 juli 2015
Vandaag werd op het gemeentehuis de persconferentie voor de 99ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse gehouden. De conferentie werd gegeven door burgemeester Bruls, de voorzitter van de vierdaagsefeesten en de voorzitter van de Vierdaagse. Burgemeester Bruls opende de conferentie, en vindt het de mooiste week in het jaar en het paradepaardje voor Nijmegen.
‘Een uitdaging voor de gemeente, de stad en de ondernemers’ is het volgens de burgemeester om ook dit jaar weer de Vierdaagse en de zomerfeesten te organiseren. In de aanloop van de komende Vierdaagse is er weinig geluid te horen geweest, daar is Bruls erg content mee. Het stemt tot tevredenheid dat er rust heerst, dat er een goede voorbereiding en goede samenwerking tussen organiserende partijen is, en dat de veiligheid zal worden gewaarborgd.

Duurzaamheid

‘Door omstandigheden is het er nog niet van gekomen. Enkele jaren geleden is wel besproken dat het vuurwerk zal plaats vinden op de zondag, maar nu is het dan eindelijk zo ver’ aldus een trotse burgemeester. Het is zelfs de eerste keer dat er in Nederland gebruik gemaakt gaat worden van duurzaam, groen, vuurwerk voegt Dhr. Hamer, voorzitter van de zomerfeesten, daar later aan toe. Duurzaamheid is een centraal begrip tijdens de vierdaagse week. Op het Joris Ivensplein zullen er verschillende activiteiten en presentaties van bedrijven zijn in het kader van duurzaamheid. Zo zal er een windmolen zijn, en zal tijdens de vierdaagse de urine van toiletvoorzieningen worden opgevangen en gebruikt worden voor het maken van kunstmest. Ook komen er telefoon oplaadpalen op zonne-energie. Dhr. Hamer geeft aan: ‘tijdens de kidsloop, van zaterdag 18 juli tot dinsdag 22 juli, wordt ook het project “leer ons water kennen” gestart.’
 
Kengetallen
 
Voor ondernemers wordt er tijdens de week een extra omzet verwacht van 42 miljoen euro, een financiële prikkel voor de stad dus. Er zullen meer dan een miljoen bezoekers naar de stad komen, 345 extra treinen worden ingezet, 800.000 kilo afval zal door de DAR verwerkt worden, 15.000 dranghekken ofwel vier kilometer aan dranghekken zorgen voor veiligheid. Uit meer dan dertig landen lopen er militairen mee, in totaal zullen 60 nationaliteiten vertegenwoordigt zijn in de mars. 41.000 civiele wandelaars en 5.000 militairen vormen de groep wandelaars. Alle leeftijden zijn vertegenwoordigt, er zijn 445 wandelaars die twaalf worden, 15 mensen in rolstoel doen mee, 51 mensen lopen voor de 50e  tot 60e keer mee, en 2 wandelaars zullen voor minimaal de 60e keer meelopen. De Nijmegenaar Bert van Lans loopt zelfs voor de 68e keer mee. In Nederland is de week het grootste buitenfeest, echter in zijn soort is het het grootste feest van Europa; en dat gewoon hier in de stad Nijmegen.
 
Veranderingen
 
Ten opzichte van voorgaande jaren zullen enkele dingen aangepast worden. Het is gebleken dat sommige wandelaars een loopje nemen met de spelregels, afstanden worden ingekort middels fiets, taxi of men maakt gebruik van een wandelstok. Dit zorgt natuurlijk voor ergernissen bij veel lopers. Daarom zullen de controles anders worden, naast de controleposten zoals die bekend zijn zullen er mobiele teams komen die de regels in de gaten houden, en de wandeltocht eerlijk proberen te houden. Zij zullen zowel in het parcours als daarbuiten controleren.
 
Toekomst
 
Het thema dit jaar is ‘party into the future, zeven dagen stappen zonder footprint’. Voor het komende jaar is er een website waarop mensen hun ideeën kunnen inbrengen. Nijmegen wil in 2045 klimaatneutraal zijn, en de Vierdaagsefeesten wil daar haar steentje aan bijdragen. Men wil de omgeving niet belasten. 

100ste Vierdaagse
 
Men wilde niet te veel ingaan op de 100ste Vierdaagse die volgend jaar zal plaatsvinden. Een tipje van de sluier werd echter wel opgelicht. Voor het jubileumjaar zal de oorspronkelijke afstand van 55 kilometer eenmaal terugkomen en de Waalbrug zal worden omgedoopt tot de Vierdaagsebrug.

 

Dit bericht delen:

Advertenties