Actieve bewoners Bottendaal openen morgen vernieuwde spoorkuil

Joris Leenders
10 juli 2015
In de wijk Bottendaal zijn verschillende bewoners verenigd in Bewoners Organisatie Bottendaal. De werkgroep Spoorkuil realiseerde een mooier en functioneler stadsnatuur- en recreatiegebied: de Spoorkuil.
De werkgroep spoorkuil is een van de werkgroepen die vallen onder Bewoners Organisatie Bottendaal. BOB richt zich op het verbeteren van de leefbaarheid in de wijk. Bottendaal is een gewilde woonwijk, met veel bedrijvigheid en horecagelegenheden. De vrijwilligers van BOB verbinden de wijkbewoners met de gemeente, trachten faciliteiten te realiseren en houden de staat van de wijk nauwkeurig in de gaten. Morgen is er voor de buurtbewoners een feestelijke opening van de vernieuwde spoorkuil.

Notendopgeschiedenis Spoorkuil

Tot 1874 was de kuil landelijk gebied buiten de muren van stad. Daarna werd het een plaats voor locomotieven en een plek waar kinderen stiekem graag speelden. Tegenwoordig is het een groen- en recreatiegebied. Er loopt een busbaan en een fietspad doorheen, en er is ruimte voor voetbal en om de hond uit te laten. Iedereen kent wel het witte seinhuisje dat in de spoorkuil staat. Het is ontworpen door Koen van der Gaast en is het enige overgebleven seinhuisje van dit type in Nederland. Sinds jaar en dag staat het er leeg, dichtgetimmerd en vervallen bij. Als een doorn in het oog.

Werkgroep Spoorkuil

Door de inzet van de werkgroep is er gewerkt aan nieuwe en opgeknapte voetbalgelegenheden, een buurtmoestuin en een podium. Ook wordt het hondenveldje afgeschermd. De nieuwe trap naar de St. Annastraat maakt het mogelijk om verder te wandelen richting Heyendaal, en uiteindelijk Groesbeek. De Spoorkuil krijgt hiermee een impuls als sport-, natuur- en recreatiegebied.
Het seinhuisje van Van der Gaast wordt mogelijk tijdelijk beschikbaar gesteld als galerie en atelier. Dan komt er een einde aan het jaren lange verval waaraan het huisje onderhevig is en krijgt het weer een functie. De onderhandelingen met betrekking tot het seinhuisje lopen nog. ‘Hopelijk komt het huisje er ook weer in mooie staat bij te staan’, aldus de werkgroep.
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties