Gebroeders Van Limburg Festival in aantocht

Van onze redactie
2 augustus 2015
Op zaterdag 29 en zondag 30 augustus vindt de elfde editie van het middeleeuwse Gebroeders van Limburg Festival plaats. Het populaire festival is een prominente lofzang op laat-middeleeuws Nederland en het middeleeuwse Nijmegen waar de gebroeders Van Limburg de eerste jaren van hun leven rond 1400 doorbrachten. Het thema van dit jaar is 'Ambachten'.
Het festival vindt plaats op toonaangevende locaties in de Nijmeegse binnenstad zoals het Valkhofpark, de Sint Stevenskerk, Mariënburg en Kelfkensbos met veel activiteiten zoals ridderspelen, een jaarmarkt, lezingen en diverse optredens. Bezoekers kunnen zich geheel in de middeleeuwen wanen bij het aanschouwen van wel veertig verschillende oude ambachten. Voor de poster is dit jaar, geheel in stijl van het thema, gekozen voor de ambachtelijke smidse van Leander de Waard die met al zijn kracht en passie ijzer smeedt.
 
Blijde Incomste
 
Ook het verorberen van historisch eten is mogelijk, onder andere in de Sint Stevenskerk. Het hoogtepunt van het festival vindt zondag vanaf 13.00 uur plaats: de Blijde Incomste ter ere van de middeleeuwse hertogin Katharina van Kleef. Deze historische optocht herbergt honderden figuranten: adel en geestelijken, ridders, dieren, troubadours en zwervers. Allen zijn getooid in prachtige authentieke, laatmiddeleeuwse kostuums.
 
Nieuw: Belevenisroute
 
Dit jaar heeft het festival een nieuw element: de Belevenisroute. In samenwerking met een twintigtal locaties wordt een route verzorgd langs middeleeuwse overblijfselen in de binnenstad onder begeleiding van authentieke stadswachten en gidsen die allerhande geschiedkundige informatie over de locatie kunnen verschaffen. De tocht voert langs de oudste panden zoals het Cellenbroederenhuis, bijzondere torens en kelders en andere bezienswaardigheden uit de middeleeuwen.
 
Kinderactiviteiten
 
Dit jaar is op vrijdag geen scholendag in verband met de zomervakantie. Voor de kinderen staan in de bouwdorpen in Hazenkamp, Brakkestein, Hees en Groesbeek dit jaar de middeleeuwen centraal en worden kastelen en burchten gebouwd. Als extra locatie voor kinderactiviteiten is het Mariënburgplein gekozen. Naast diverse films in LUX valt er veel te zien in de bibliotheek, het stadsarchief en de kapel. Op het plein kunnen door kinderen met echte waalklei bakstenen gevormd worden en kan met wel 4.000 kleine bakstenen gebouwd worden aan een ridderkasteel. Op zondag verblijven er ook de ganzenkudde en twee hangbuikzwijnen die ’s middags meelopen in de Blijde Incomste.
 
De volledige programmering voor het Gebroeders van Limburg Festival is terug te vinden op de website. Nieuws over het festival is ook via Facebook en Twitter te volgen. Toegangskaarten zijn vooraf online of in het weekend bij de kassa’s te verkrijgen..
 

Dit bericht delen:

Advertenties