Nijmeegse fietst nieuw wereldrecord: 404 kilometer in zes uur

Van onze redactie
12 juli 2015
Gisteren fietste de Nijmeegse wielrenster Ellen van Vugt 404 kilometer in zes uur tijd. Hiermee verbeterde ze niet alleen haar eigen record, maar ook het wereldrecord voor de heren, dat op 371 kilometer staat. Dit betekent dat ze gedurende zes uur ruim 15 km/h sneller reed dan Alex Dowsett tijdens zijn uurrecord voor profwielrenners.
De 44-jarige wielrenster, die 10 uur per week traint, leverde deze prestatie op de autotestbaan van Decra in Duitsland. De omstandigheden waren optimaal; een temperatuur van 25 graden, vrijwel geen wind, bewolkt en een beetje zon, maar geen regen. Het team heeft wekenlang moeten wachten op een dag met de juiste weersverwachting. Dit was haar derde poging.

Hoogwaardige technologie

Om deze snelheid te bereiken is hoogwaardige technologie essentieel. De fiets is een gesloten ligfiets met een extreem lage luchtweerstand en speciale banden. Het ontwerp is van David Wielemaker, de man achter de Delftse recordfiets. De fiets is gebouwd door Hans van Vugt en Daniël Fenn, twee mannen met zeer veel ervaring in het maken van extreem snelle fietsen.

Sprintrecord

Eerdere opvallende prestaties waren onder andere een werelduurrecord van 68,973 km in 2004, een sprintrecord van 106.04 km/h in 2004 en een tweede plaats tussen de heren bij het WK ligfietsen van 2004. In oktober gaat Ellen met haar team naar Battle Mountain in de Verenigde Staten om een aanval te doen op het sprintrecord. Dit staat op 84 kilometer. Hier zal zij het opnemen tegen onder anderen Lieske Yntema van het universitaire team Delft/Amsterdam.
 

Dit bericht delen:

Advertenties