Een schone en duurzame Vierdaagse met PET

Van onze redactie
17 juli 2015
De Vierdaagseweek is een week vol feesten, wandelaars, drukte, gezelligheid en vooral ook een week vol met afval. Ook dit jaar vormt afvalscheiding tijdens de Vierdaagse een belangrijk onderwerp, met als extra aandachtspunt: duurzaamheid.
Oranje containers voor PET-bekers en paarse containers voor restafval zijn zichtbaar tijdens de Vierdaagse feesten- en marsen. Wat minder zichtbaar is, zijn de vele Dar medewerkers die elke dag vanaf 06.00 uur al weer aan de slag gaan om het afval van de feesten op te ruimen, zodat de binnenstad om 10.00 uur schoon is voor een nieuwe dag. Zij zorgen er niet alleen voor dat de stad er elke dag weer fris uitziet voor lopers en bezoekers, maar dat al het afval dat tijdens deze week geproduceerd wordt, op een goede manier wordt verwerkt.

PET
 
De organisatie van de Vierdaagsefeesten wil samen met haar projectpartners duurzaamheid, waaronder Dar, elk jaar stappen maken voor duurzame feesten. Net als vorig jaar zijn horecaondernemers verplicht één soort plastic te gebruiken: PET. Het is dan ook belangrijk dat het PET gescheiden wordt ingezameld, het is namelijk voor 99% recyclebaar. Horeca dienen het PET-afval gescheiden te houden van het restafval, maar ook inwoners worden opgeroepen hun afval te scheiden bij afvaleilanden en overige containers. Het afval wordt naar de afvalenergiecentrale ARN in Weurt gebracht en vervolgens aangeleverd bij de verwerker. Bij de verwerker wordt het afval gesorteerd. Zo is het gebruikte PET weer grondstof voor nieuwe producten, er worden onder andere weer nieuwe PET-bekers van gemaakt.
 
Vervolg afvaleilanden
 
Vorig jaar stonden er al 10 afvaleilanden verspreid door het centrum van Nijmegen. Ook dit jaar worden deze afvaleilanden weer ingezet. Met de afvaleilanden kunnen restafval en PET-bekers gescheiden worden ingezameld. Naast de afvaleilanden staan er overal in het centrum ook losse oranje containers voor PET-bekers en paarse containers voor restafval.
 
Duurzame initiatieven
 
Bezoekers komen dit jaar niet alleen afvaleilanden tegen. De organisatie van de Vierdaagsefeesten heeft ook andere duurzame initiatieven ingebouwd in het programma. Zo zijn Wijkhelden Wendy en Wouter aanwezig tijdens de Vierdaagsefeesten. Op zondag  19 en woensdag 22 juli staan zij op het Kidsplein/Marienburgplein. Wijkhelden in de dop kunnen met hen zwerfafvalspellen spelen, met als doel ze bewust te maken van zwerfafval. Op het Party into the Futureplein/Joris Ivensplein staat dit jaar een perscontainer die werkt op zonne-energie. Met behulp van zonne-energie kan het plastic afval in de container geperst worden.

Dit bericht delen:

Advertenties