Eerste dag van de Vierdaagse: vrolijkheid alom

Joris Leenders
21 juli 2015
Vanaf het startschot, gegeven door de jongste lopers van elke afstand en met applaus van 8.500 50 km wandelaars, was de eerste wandeldag volgens de marsleider 'een vlotte dag, met veel supporters en zonder echte incidenten.' Een kleine regenbui in de vroege ochtend werd opgevolgd door 'fantastisch wandelweer' voor de 42.684 wandelaars die van start gingen. Later vandaag worden de uitvalcijfers bekend gemaakt.
De marsleider noemde zich een ‘ goedgeluimde, vrolijke, goedgezinde en onbezorgde marsleider.’ Hij merkte onder de in de vroege uren startende wandelaars, en de huiswaarts kerende feestgangers de ‘vrolijkheid alom,’ wat overigens kenmerkend was voor de hele dag.

Op Heumensoord is een soort dorp ontstaan met 5.500 militairen, aldus majoor Dijkstra. Om half drie werd er begonnen met preventief intapen, om half vier een wake-up-call en om half vijf begon de wandelmars voor de militairen. Bij de controles bleken hier twee ‘smokkelaars’ tussen te zitten.

Medische gegevens

Er waren slechts enkele kleine incidenten vandaag, wel zijn er in tegenstelling tot eerdere jaren meer blaren behandeld. Geschat wordt dat er dertig procent meer blaren behandeld worden, de reden is niet duidelijk. Mogelijk ligt het aan het buitje in de ochtend of aan de hogere ochtendtemperatuur ten opzichte van eerdere jaren. De fixatiepleister die blaren sneller behandelt is overigens als positief ervaren door de voor blaren behandelde wandelaar. Men maakt zich geen zorgen voor morgen. Vanmiddag rond twee uur heeft er wel een tijd lang een ambulance rond de Wedren gereden. Die bleek echter de weg kwijt te zijn in verband met alle afzettingen en omleidingen.

Sinds 2011 is er een meerjarig onderzoek naar effecten van een actieve levensstijl op de gezondheid. Vierdaagse wandelaars konden zich hiervoor inschrijven.  Prof. Dr. Maria Hopman: ‘Van 1.100 mensen is vandaag bloed afgenomen. Dit bloed, 18 liter in totaal, wordt geanalyseerd in het ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede. Morgen volgen de uitslagen.’ Een ander onderzoek loopt naar een groep van vijftig ongetrainde wandelaars en naar de groep van vijftig getrainde mensen met 750 kilometer in de benen. Over verschillen tussen deze twee groepen kan Hopman nog niks aangeven, wel dat veel wandelaars te weinig drinken. Sommige mensen zijn daardoor twee tot drie kilo afgevallen, en dat is te veel, aldus Hopman. Ook het zoutgehalte in het bloed bleek soms hoog te zijn.’ Geadviseerd wordt om meer te drinken.’

Vierdaagse weerbericht

De vierdaagse weerman maakte bekend dat op de eerste dag 1 mm regenwater is gemeten en dat er meer zon was, en dus warmer, dan voorspeld. Voor de komende dagen blijft het weerbeeld hetzelfde. Morgen zal bij de start de temperatuur rond de veertien tot vijftien graden liggen en is morgen 20 tot 25% kans op een buitje waarbij er een windkracht drie tot vier is. Door het briesje is er verkoeling voor de wandelaar, aldus de meteoroloog. Alle indicatoren liggen ruimschoots onder de hitte criteria.

Extra controles

De extra controles door de inzet van mobiele controleteams hebben de eerste dag, helaas, al enkele successen geboekt. Twee wandelaars werden op een plek aangetroffen in de buurt van de vijftig kilometer route, zij bleken ‘afstand te smokkelen’ en zijn gediskwalificeerd. Een gele kaart is uitgedeeld aan de enige wildplasser van de dag en drie 40 kilometer wandelaars zijn aangetroffen op de dertig kilometer afstand.  Er is verzocht om of het polsbandje in te leveren of een stuk terug te gaan en weer aan te sluiten op de veertig kilometer route. Zij kozen ervoor om het, door veel mensen begeerde, deelnemerspolsbandje in te leveren. Militairen dragen een ransel met een bepaald gewicht, twee militairen zijn gediskwalificeerd vanwege te weinig gewicht in hun rugzak. De marsleiding hoopt dat wandelaars een eerlijke mars volgens de regels lopen.
 
 
 

Dit bericht delen:

Advertenties